Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Политиците са погледнали сериозно на дефицитите в изборния процес

Сега е моментът за решителни промени в изборното законодателство

Снимка: БГНЕС

Политическите партии са погледнали сериозно на дефицитите в изборния процес. Свидетели сме на много широка гама от предложения. Законопроектите са фокусирани върху съществени проблеми в изборния процес. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници" в коментар на десетте законопроекта по темата, които чакат обсъждане от Народното събрание. Според нея сега е моментът за решителни промени в изборното законодателство.
 

Сред съществените проблеми на изборния процес, които трябва да бъдат обсъдени, Нушева открои избирателните списъци, електронното гласуване, ниския праг на преференциите, район "чужбина", задължително гласуване и участието на експерти в изборната администрация. Тези теми не могат да доведат до лесен консенсус, затова работата трябва да започне сега, препоръча експертът.

В законопроектите има разписани предложения както за т.нар. "изборен туризъм" и изкуствената миграция, така и за избягване на случая със затворените представители на изборни комисии в зала "Арена Армеец".

Ваня Нушева определи още като разумно намаляването на срока на изборната кампания от четири на три седмици, както и възможността за безплатно отразяване от печатни и онлайн издания. Тя посочи, че се дава ясен срок за одит върху финансовите отчети пред Сметната палата и по думите ѝ всички тези детайли могат да бъдат оценени положително.

До края на април, максимум до средата на май трябва да има изчистени решения по всички съществени предложения, изтъкна Нушева.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ваня Нушева чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени