Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраната на къмпингуването – опазване на природата или подарък за инвеститорите

Къмпингуването и паркирането да е незаконно, приеха вчера депутатите с промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Решението им беше последвано от протест снощи в центъра на София.

Депутатите не приеха и алтернативния проект на гражданските инициативи "Да спасим Иракли" и "Да спасим Карадере". 

Депутатите, вносители на промените, претендираха, че техните мотиви са запазване на дивите плажове за природосъобразен туризъм. Чудесно. И ние това искаме, само че защо не са домислили или са допуснали да им бъде повлияно, че в този си вид поправките няма как да запазят дивите плажове. Положителният ефект е частичен и доста двусмислен, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Мария Щурова от инициативата „Да спасим Карадере“.

Тя подчерта, че в 100-те метра след плажната ивица, където се забранява къмпингуването, строителството продължава да бъде разрешено.

Според Мария Щурова нищо не е загубено и те ще продължат битката си. Тя смята, че ще се наложат още промени, защото къмпингуването все още не е регулирано законово.

Щурова предложи МРРБ първо да публикува специализираните карти за дюните, да се отменят незаконните заменки на дюни, да се въведе ред в общите устройствени планове на морските общини и едва след това да се изготви стратегия за зоните А и Б.

Отдавна сме на мнение, че има нужда от регулация на тези места, че т.нар. "диво къмпингуване" трябва да влезе в някаква форма, с някакъв статус. Би трябвало да се превърне в природосъобразно къмпингуване, което беше в началото на тези места. Тоталната забрана би могла да влее вода в мелницата на всички инвеститори, които от години се борят да застроят тези места, коментира темата и Орлин Конов от инициативата „Да спасим Иракли“.

Той съобщи, че в момента има четири нови предложения за строеж на Иракли.

Тази забрана се получава като един много добър подарък за тези инвеститори, които не искат някакъв инвеститор да им се пречка на плажа, както се случва на "Слънчев бряг", например, коментира Орлин Конов.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени