Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Ненков: Видът на здравните пакети трябва да бъде определен в закона, а не чрез наредба

| обновено на 09.03.16 в 14:21
Снимка: БГНЕС
Разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет е отменено от Конституционния съд, защото текстовете позволяват на министъра непрекъснато да променя правилата, обясни конституционният съдия Румен Ненков. По думите му, видът на здравните пакети трябва да бъде определен в закона, а не чрез наредба. Това е единственото възражение на съда, добави Ненков.

Говорим за разделение на пакетите от закона. Не ставаше ясно на базата на какви критерии става това разделение и какво следва от това разделение. Това го научаваме от наредбата, че става дума за извършване на здравни дейности и на лечебни дейности в различно време. Най-напред тези, неотложните, които са, трябва веднага да се извършат, и другите, които могат да бъдат отложени до два месеца, но това трябва да бъде направено в закон, за да не може изпълнителната власт, в лицето на министъра на здравеопазването, непрекъснато да променя правилата на играта.

Късно снощи Конституционният съд обяви, че отменя промените в Закона за здравното осигуряване, разделящи здравните услуги на основен и допълнителен пакет. По-рано ресорният министър Петър Москов обяви, че текстовете ще бъдат прецизирани и отново внесени в парламента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна