Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Милушев: Голямата спекулация е, че кв. "Бедечка" в Стара Загора е парк

Снимка: Венелина Попова

Дискусията за зелената зона на Стара Загора и изграждането на квартал в парк "Бедечка" отново запали страстите в града. След вчерашната дискусия в Общината, поискана от природозащитниците, днес пресконференция ще дадат и собствениците на земи в квартала.

Пълномощник на собствениците е адвокат Димитър Милушев. В интервю за "Хоризонт" той даде своето мнение като право на отговор на казаното от Първан Симеонов от Гражданската инициатива за спасяване на парк "Бедечка" в "Хоризонт до обед" миналата седмица. Симеонов заяви тогава, че новият квартал ще излезе скъпо на старозагорци, тъй като минималната прогноза цена за инфраструктурата там е 20 милиона лева.

Там става дума за голям булевард с две платна, километри улична мрежа от нищото, защото сега там е зелена залесена площ, посочи Първан Симеонов.

Според Димитър Милушев обаче не става дума за парк "Бедечка", който съществува в момента и който е над 1100 декара, а за територията, която е квартал "Бедечка":

Този квартал съществува юридически вече от няколко години. До неговото осъществяване се стигна след поредица действия, пет обществени обсъждания, проверки в прокуратурата, съгласуване с 23 инстанции. В крайна сметка резултатът беше, че се получи един квартал. Това са между 350 и 400 декара, които са частни. Улиците там са общински и има над 100 декара места за озеленяване под формата на градинки.

Над 300 души са собствениците на имоти в квартала, посочи Милушев.

По думите му, голямата спекулация е, че там е било парк: 

Съдът се произнесе, че там никога не е било парк, че никога не са правени паркоустройствени мероприятия, никога не е имало алеи, градинки, пейки, беседки.

Цялото интервю с Димитър Милушев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени