Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи протестират в София

Протест на полицаи
Снимка: БГНЕС
Пореден протест на полицаи се проведе в София. След като не се разбраха с ръководството на МВР за промените в социалния пакет на служителите, недоволните излязоха на улицата, но с нова инициатива - да обяснят на хората идеите си.

Десетки случители на МВР са пред парламента и раздават на гражданите листовки, с които обясняват защо протестират. Действията на Синдикалната федерация на служителите в министерството са поредните от протестите в МВР, породени от проекта за промени в закона за МВР, който трябва да бъде разгледан от депутатите. В брошурите подробно се обяснява и защо дейността на министерството ще стане некачествена в резултат на промените.

Борис Разшелков от синдикалната федерация на служителите обясни, че полицаите са готови на безсрочни протестни действия, ако парламентът не отхвърли предложението:

Целта на нашите протести и нашата съпротива е срещу масово посоченото, че на практика единственото, заради което протестираме, това са били някакви социални придобивки, всъщност не е истина. Системата на МВР ще остане без качествени служители, а това означава рухване на сигурността като цяло.


Според служителите реформата не само няма да намали, а напротив, ще увеличи администрацията в МВР, а оттам ще са нужни и повече средства за нейната издръжка. Полицаите са категорично против и назначаването на неквалифиирани лица да пазят държавната граница и стратегически обекти. За пореден път обаче от синдикалната федерация обясниха, че не искат оставки, а само промени.


Повече по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна