Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама български студенти ще учат в чужбина със стипендии от Сдружение "Тук-там"

Идеята е да почерпят от опита навън и да го приложат в страната си след завършването

Сдружение "Тук-там" създаде фонд за стипендии с идеята да подкрепя мотивирани българи, които имат желанието да продължат образованието си в чужд университет, но след това да се върнат и работят в България. Най-новият проект на сдружението се казва "Иди, учи се и се върни".

Тъй като вече 8 години съдействаме на кандидат-студенти да изберат специалност в университет в чужбина, след това поддържаме връзката им с България, докато са там, а когато се върнат обратно или се колебаят дали да го направят, им предоставяме информация за кариерни възможности и организираме събития със социален и информационен характер, които да им помогнат да се адаптират обратно. Тази година решихме да направим още една стъпка напред и да подкрепим финансово двама способни и мотивирани българи да отидат да завършат магистратура навън. Да почерпят от опита там и да се върнат да го приложат тук, обясни идеята на новата инициатива Юлия Георгиева Сдружение "Тук-там".

В предаването "Хоризонт до обед" тя каза, че кампанията за набиране на кандидати е започнала на 17-и май и ще продължи до 17-и юни.

Очакваме да се включат около 200 души, посочи Юлия Георгиева и допълни, че вече е събрана сумата от 10 хиляди лева за първата година от обучението на двамата студенти. Те са основно от индивидуални дарения.

Имената на двамата студенти, които ще подкрепи Сдружение "Тук-там", ще бъдат обявени на 14-и юли

Разговорът с Юлия Георгиева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна