Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непоказвани рисунки на Илия Бешков за ценители

Илия Бешков
Снимка: личен архив

Непоказвани досега творби на Илия Бешков са подредени в галерия - музей "Класика" по повод 115-годишнината от рождението на големия творец. Изложбата е наречена  „Илия Бешков – художникът, мислителят, човекът“, а рисунките на майстора, които са еталон за поколения български художници, ще бъдат достъпни за публиката един месец. Изложбата се реализира със съдействието на наследниците на автора.

Художник, карикатурист, оратор – това е част от гамата таланти на Бешков. Душата и идеята за изложбата от галерията свързват и с паметта на неговия син Александър Бешков, с когото преди четири години започва работата по проекта, разказва за „Хоризонт“ Виолета Панайотова, управител на галерията.

В изложбата са включени и рисунки по библейски мотиви. По този повод Панайотова отбелязва, че във всяка от тях без да усетиш, той разговаря с теб, а в текстовете на Илия Бешков са присъствали много размисли на тази тема – вярата и любовта.

Женските силуети в настоящата изложба са предимно на майката – Светото семейство, Рождество, Богородица с ангелчетата. В изложбата не присъстват емблематичните за художника голи женски тела, за които Александър Бешков казвал, че голото тяло при Бешков не е голо тяло и никога не е било разсъблечено докрай.

Бил е човек с много сетива за духовното, обобщава Виолета Панайотова.
 
Още детайли за изложбата - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна