Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлияна Колева: Системата за електронно гласуване във ВСС съхранява тайната на вота

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС


Юлияна Колева, която е член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия, беше сред магистратите, които получиха висок личен резултат на проведено през седмицата от ВСС първо експериментално електронно гласуване, което трябваше да тества системата.  

На вота малцина от членовете на Съвета получиха одобрение от колегите си, но Юлияна Колева смята, че при действително, а не експериментално гласуване резултатите биха били различни. Първият реален тест на тази система ще бъде през януари

В интервю за "Хоризонт" Колева коментира качествата на системата, като отбеляза, че тя дава гаранции, че тайната на вота е съхранена:

Експертите, които проследиха вота, държа да отбележа, че те не са от състава на работещите във Висшия съдебен съвет. Имаше участие и на външни експерти с много висока квалификация - изразиха задоволство от работата на системата. 
Нямаше някакви драстични технически проблеми, което говори за високото качество на самата електронна система. Имаше изразени съмнения от страна на колеги - магистрати, които се съмняваха в нашите твърдения, че вотът е наистина таен, и че той не може да бъде проследен, но освен техническите уверения, които могат да бъдат, наблюдавани само от експерти, ние нямаме друг механизъм, по който наистина да ги убедим, че тайната на вота при електронния избор е абсолютно съхранена. Просто гаранциите за това са представени многократно пред работната група, в която и аз участвам.


Снимка


За очакваните през следващата година нови попълнения на ВСС от политическата квота Юлияна Колева отбеляза:
Това, което реално и обективно може да спъне работата на следващия състав на Съвета, е евентуалното забавяне при избора на парламентарната квота, защото мандатът на самият орган  - Висш съдебен съвет, е колективен. Той изтича на 3-ти октомври без никакви възможности за продължаване на дейността на досегашния състав, което означава, че до 3-ти октомври най-малко 17 от членовете на Висшия съдебен съвет трябва да са ясни, избрани и встъпили в своите правомощия, за да може органът с необходимия кворум да работи като колективен орган.

Цялото интервю с Юлияна Колева може да чуете в звуковия файл.   


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна