Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Берон: Живот ли бе да го опишеш

БНР Новини
Доц. доктор Петър Берон и Симеон Идакиев в студиото на "Един мъж, един микрофон"
Снимка: Един мъж, един микрофон

Гост в предаването е доцент доктор Петър Берон - зоолог, директор на Природонаучния музей при БАН от 1993 до 2005 година. Специален интерес за него представлява пещерната и високопланинската фауна, както и историята на зоологията. Голям е приносът му към създаването и обогатяването на музейни колекции и експозиции. Посетил е сам или като участник в експедиции безброй страни в Европа, Азия, Африка, двете Америки, Папуа-Нова Гвинея и други страни. От 1976 до 1979 година е работил като управител на резервати в Нигерия.
Освен това е председател на Българската федерация по спелеология, беше народен представител, председател на Националния координационен съвет и на парламентарния съюз на СДС, както и заместник-председател на 40-ото Народно събрание. За мен той е доайенът на българските пътешественици. Освен това е сладкодумен и извънредно знаещ човек, така че и аз с нетърпение очаквах неговите разкази, които трябва да чуете и вие.
Поводът да го поканя отново в студиото е най-новата му книга – част последна на трилогията, озаглавена „Живот ли бе да го опишеш”, която имах привилегията да представя на Панаира на книгата в НДК. Но не говорихме на политически теми, които не липсват и в тази негова книга, защото както знаете това е предаване за пътешествия, а се спряхме най-вече на част от неговите прелюбопитни приключения по света и в България, неописвани досега.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна