Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сатирата отбелязва 60 години с пиесата "Щастливецът"

Снимка: Елена Ненкова


Сатиричният театър "Алеко Константинов" навършва утре 60 години. За юбилея театърът ще покаже на зрителите премиерата на пиесата "Щастливецът" от Руси Божанов.

Пиесата не е избрана случайно, в юбилейната за театъра година се навършват точно 120 години от убийството на Алеко. Тя е документална хроника по процеса за престъплението. Сценичният вариант и постановката са на проф. Здравко Митков, който е и директор на Сатирата:

Аз мисля, че имах щастливата идея да се сетя за този текст на Руси Божанов. Отначало се зарадвах на идеята си, после я отхвърлих, знаейки до каква степен публиката на Сатиричния театър е разглезена, и ако тя не се засмее в първите 5 минути на спектакъла, общо-взето го отписва. Започнах с голям страх, но аргумента, който имам за себе си, е, че нашият театър не е театър на комедията, а Сатиричен театър. Между сатира и комедия има значителна разлика, що се отнася до жанровото определение и реших, че една по-остра политико-социална сатира е подходяща.

СнимкаПроф. Митков събира на сцената звезден актьорски състав. Нона Йотова е един от актьорите и играе вуйната на Алеко Константинов:

За родините на Алеко се знае малко и много хубаво го е написал Руси Божанов, защото по този начин придава един човешки облик на Алеко Константинов, който според мен е приеман от хората по-скоро като някаква икона. Споменава се баща му, сестрите му, любимата му, по този начин става един реален човек.

Калин Врачански, който играе Щастливеца, казва:

За първи път работим заедно, най-хубавото е, че учейки при един и същи човек – Здравко Митков, ние имаме еднакви вкусове и възприятия и много лесно става това сработване.

Александра Сърчаджиева, която е любимата на Алеко, обяснява за своята героиня:

Неслучайно е написано в пиесата, че това са мечти, видения, спомени, не знаеш имало ли го е това момиче, каква е била. В образа се влиза с фантазия, с желание, с любов.

Във връзка с юбилея, снощи в изложбеното пространство на Сатиричния театър беше открита изложба с 44 скици и рисунки на Хосе Санча – създателят на логото на театъра. Творбите са предоставени от дъщерята на художника Алисия Санча, която дойде от Виена специално за това откриване.

Утре след втората премиера на "Щастливецът" – от 20,45 часа ще бъде юбилейната церемония, на която ще бъдат връчени 20 плакета "60 години Сатиричен театър" на творци, оставили дълбока следа в историята на театъра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени