Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на долара към 6-месечно дъно след нов скандал с американския президент

Еврото поскъпва към най-високо ниво от ноември 2016-а година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щатската валута се намира под натиск от продажби, падайки към 6-месечно дъно спрямо останалите основни валути с оглед на новия скандал с американския президент Доналд Тръмп на фона на засилващите се съмнения относно по-нататъшно повишаване на основната лихва на Федералния резерв.

Анализатори посочват, че днешната слабост на зелените пари се дължи в значителна степен на информации, че Доналд Тръмп е разкрил секретна информация от най-високо ниво пред руския министър на външните работи Сергей Лавров относно планове за операции срещу "Ислямска държава" по време на среща между двамата през миналата седмица. Това води до опасения, че Тръмп може и да не изкара своя първи мандат като президент на САЩ или дори ако остане на своя пост, ще бъде принуден да се занимава с много по-различни неща, отколкото да осъществи предизборните обещания за стимулиране на икономическия растеж чрез провеждане на данъчна реформа и мащабна програма за инфраструктурни проекти.

Негативно влияние върху зелените пари продължават да оказва и серията по-слаби от очакваното икономически данни от САЩ (главно петъчните данни за продажбите на дребно и за инфлацията през април), които могат да поставят под въпрос очакваното ново вдигане на федералната фондова лихва с четвърт процент на следващото заседание на Фед през юни. Инвеститорите все още оценяват на около 73% шансовете за повишение на лихвите през юни, но след като седмица по-рано тази вероятност се оценяваше на близо 85 на сто.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава през днешната търговия към 6-месечно дъно, след като по-рано тази година удари 14-годишен връх именно на фона на очакванията, че плановете на Тръмп за намаляване на данъците и за солидни разходи за инфраструктура ще допринесат за по-солиден растежа на икономиката и на инфлацията в САЩ, принуждавайки Фед да провежда по-агресивна политика на затягане (повишаване) на лихвите.

В същото време еврото продължава да поскъпва доста силно за трета поредна сесия на търговия както в резултат на отслабващите политически рискове в Европа след победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция, така и като реакция на продължаващите да излизат солидни данни, потвърждаващото за наличието на подем в икономическия растеж на еврозоната от началото на годината. Подкрепа за единната европейска валута оказват днешните потвърдени данни на Евростат за икономическия растеж в региона през първото тримесечие, изненадващото силните данни за търговския излишък и експорта на еврозоната през март и поредното подобрение на инвеститорското доверие към икономическото развитие на Германия, според последно проучване на института Zew за месец май.

                                                                                                             Графика на евро/долар на дневна база

СнимкаВсичко това води до поредно поскъпване на еврото както спрямо долара, така и спрямо останалите основни валути, като по-рано днес то успя да пробие над неговия бивш връх около 1,1022/25 долара, ударен на 8-и май след новината за изборната победа на Еманюел Макрон, поскъпвайки с близо процент към нов 6-месечен връх от 1,1087 долара. Това е най-високата стойност на еврото от 9-ти октомври 2016-а година насам, когато то поскъпна за кратко към 1,1300 нивото след новината за изненадващата победа на Тръмп в президентската надпревара в САЩ, преди в рамките на същия ден да падне рязко към 1,0900 долара.

Еврото поскъпва с около 1% и спрямо британската лира, достигайки двуседмичен връх от 0,8594 паунда с оглед на днешни данни, показващи рязко засилване на инфлацията във Великобритания през април до три и половина годишен връх. Скокът на инфлацията на Острова подсилва притесненията за ограничаване на потребителските разходи в страната и респективно на растежа на британската икономика.

Единната европейска валута нараства с 0,65% и към 13-месечен връх от 125,80 японски йени на фона на набиращите скорост спекулации, че на заседанието си през юни ЕЦБ може да даде знак за предстоящо поетапно намаляване на месечна програмата за покупки на евроблигации за 60 млрд. евро, известна като "количествени улеснения".

За разлика от еврото, щатския долар се понижава с 0,3% към 113,24 йени, като в същото време остава под натиск от продажби и спрямо т.нар. "стоково-зависими" валути с оглед на рязкото поскъпване на петрола от вчера насам. Зелените пари се търгуват в триседмично дъно от 1,3599 канадски долара, губейки позиции и спрямо руската рубла и норвежката крона. Спадът на долара изглежда ограничен единствено спрямо британската лира на фона на нейната слабост след доста инфлационните данни от Великобритания. Паундът се колебае около 1,2900 долара, отстъпвайки от сутрешен 6-дневен връх около 1,2957 нивото, но и над часовото дъно от 1,2865 долара, ударено за кратко след данните на британската статистика, показващи скок на априлската инфлация в страната с 2,7 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна