Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинският посланик Н. Пр. Ахмед Ал Мадбух за културното наследство в Светите земи

"Пещерата на патриарсите" , джамията Ибрахими - Хеброн
Снимка: БГНЕС


Предаването „Хоризонт до обед“ предоставя право на отговор, поискано от палестинския посланик у нас Н. Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух след излъчен преди ден материал за едно от свещените места в Хеброн - почитан от юдеи и мюсюлмани вековен храм.  Дипломатът беше категоричен, че Палестина приветства резолюцията на ЮНЕСКО за Хеброн, допълвайки:

Първо, Хеброн е палестински град под израелска окупация. Палестинците би следвало да имат суверенитета върху него – тоест независимо на коя религия принадлежи едно или друго свято място, суверенитетът би трябвало да е на Палестина.

Затова и ние приветстваме резолюцията на ЮНЕСКО, която потвърждава, че това е културно наследство на Палестина.

Цялото мнение чуйте от звуковия файл.


Според юдеите "Пещерата на патриарсите" в Хеброн е мястото, където са погребани Авраам, Исаак и Яков и техните съпруги Сара, Ребека и Леа. Поради това тя е второто по святост място за тяхната религия. Мюсюлманите, които като християните, почитат Авраам, са издигнали през XIV век джамията Ибрахими, известна още като Светилището на Авраам.

Този месец ЮНЕСКО обяви почитания от различните религии храм за "Застрашен обект на палестинското световно наследство", с което разгневи Израел. Решението бе взето на среща на организацията на ООН за култура и образование  в Краков, като то указва, че са палестински стария град Хеброн и намиращите се в един комплекс два храма - "Гробницата на патриарсите" и джамията Ибрахими.

Внесена от Палестина, резолюцията на ЮНЕСКО  обявява стария град на Хеброн, включително и местата, където живеят израелските заселници, за територия с изключителна стойност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна