Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обяви:

Срещу Полша днес започва процедура за нарушение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещу Полша днес започва процедура за нарушение, обяви ЕК. Мярката се задейства веднага щом в полския държавен вестник беше обнародван новия спорен Закон за организация на общите съдилища в страната.

Още в сряда Еврокомисията обеща наказателни процедури заради два от четирите съдебни закона, които президентът на Полша отказа да блокира с вето.

Законът за организация на общите съдилища противоречи на европейските стандарти, смята Брюксел. На министъра на правосъдието се дават изключителни правомощия да уволнява и назначава председатели на съдилища, както и да удължава техния мандат при достигане на пенсионна възраст. Това застрашава независимостта на съдебната система, посочват от Еврокомисията.

Чрез закона управляващата в Полша партия Право и справедливост въвежда и дискриминация при пенсионирането на съдиите – жените се задължават да се пенсионират на 60, а мъжете на 65 годишна възраст. Това е в противовес както на Договора за функциониране на ЕС, така и на конкретна директива за половото равенство в трудовите отношения, пише още във формалното уведомление, което днес е изпратено но Варшава.

Властите имат 1 месец да отговорят преди задействането на втора фаза на наказателната процедура. Във финалния стадии Еврокомисията може да поиска от Съда на ЕС да наложи финансова глоба на страната.

В същото време зам.председателят Франс Тимерманс е изпратил ново писмо до полския външен министър с покана за среща относно по-тежката процедура, която застрашава Полша заради системната заплаха за върховенството на закона. Комисията обеща ако няма диалог за оттегляне на съдебните реформи, през септември да задейства член 7 от договора на съюза. Той може да доведе до лишаване правителството на Полша от право на глас в Съвета на  ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна