Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Михайлова: В законопроекта за промени в ЗУТ прозират лобистки интереси

адв. Даниела Михайлова

С промени в Закона за устройство на територията, внесени от депутати от ГЕРБ, се предвижда възможност за узаконяване на незаконните строежи. Едно от изискванията е да се заплати 30% от строителната стойност на постройката. Според адвокат Даниела Михайлова от Сдружение за инициатива за равни възможности в законопроекта прозират лобистки интереси и те не са насочени към незаконните строежи.

По думите ѝ, има риск общините да влязат в конфликт на интереси, защото могат да си позволят да завишат стойността на строежа.

"Решението на този въпрос е изготвянето на тези оценки да се възложи на друга администрация, а не на тази, която на практика ще събира глобите, защото така би се избегнал конфликтът на интереси. Този висок размер на глобата ще бъде нeпосилен за една голяма част от гражданите. Визирам главно тези, които биха предприели процедурата за узаконяване на строеж за жилищни нужди", каза в предаването "Преди всички" адвокат Михайлова.

"Не искам да звуча зле, но прозират известни лобистки интереси в този законопроект. И те в никакъв случай не са насочени към незаконните строежи за жилищни нужди, така че не мисля, че този проблем е в центъра за решение в този законопроект", допълни тя.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Веселина Миланова с Даниела Михайлова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна