Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на загиналите зад граница военнослужещи скоро може да получават наследствена пенсия

Панихида за Антон Петров
Снимка: БГНЕС

15 години след трагедията в Кербала, когато на Рождество Христово загинаха български военни, депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще дадат право на родителите на загиналите в мисии зад граница да получават наследствена пенсия.

Сега наследствената пенсия вземат родители на загинали наборници, но не и онези, чиито синове са участвали на места с бойни конфликти в съвременната история. Новият регламент засяга и родителите на загиналите 10 български военни в Камбоджа в началото на 90-те.

Идеята за отпускането на пенсия е на Иванка Петрова - майка на загиналия в Кербала Антон Петров. Първото си писмо е изпратила преди 10 години. Всички обаче са ѝ обяснявали, че не може да бъде направена подобна промяна.

„Не мога да си го обясня, защото досега никой не ни обърна внимание. Нашите момчета може би бяха кръвният данък, който България трябваше да плати, за да влезе в структурите на НАТО и в ЕС да бъдем приети. Оттам насетне, всички бяхме забравили“, каза Иванка Петрова.

Родителите на загиналите военни са възрастни хора и ще използват средствата за лични нужди, категорична е Петрова.

„Доколкото знам, ще бъде 150% върху социалната пенсия, което са някъде около 100 и няколко лева. Още от първите писма, които пиша, казвах, че не искаме милиони, а нещо символично и да знаем, че държавата е зад гърба ни по някакъв начин.“

И майката на убития Николай Саръев - Надежда се надява одобрението на депутатите да донесе финансова помощ за нея. От няколко години тя също е вдовица.  След 43 години като учителка, тя се надява допълнението към пенсията ѝ да помогне с текущите разходи. Тя определя подкрепата на служещите и командира на бригадата за бързо реагиране през последните 14 години като „много по-добра подкрепа и сила, отколкото някакви си мижави пари.  Истината за Кербала излезе на 10-годишнината. Дотогава се мълчеше“.

Според предварителната оценка на въздействие на законопроекта ще са необходими 55 589 лева годишно, при условие че всичките 23-ма загинали в мисии военнослужещи са офицери и имат живи родители. Промените са предложени от БСП, ГЕРБ и група депутати, но бяха подкрепени в края на март от голямо мнозинство на първо четене в парламента. Министерство на труда и социалната политика обаче препоръчва текстовете между двете четения да бъдат преработени, за да не се оправдават притесненията на депутати и експерти, че това може да доведе до искания за нови изключения.

До този момент нито ГЕРБ, нито БСП са направили предложение за прецизиране на текстовете, казват депутатите от военната комисия Петър Витанов и Константин Попов.  И двамата са категорични обаче, че за родителите на военнослужещите, загинали за страната, може да се направи законодателен компромис.

Константин Попов от ГЕРБ заяви: „Ние не можем да поправим грешките преди това, но можем да избегнем грешката, която са допуснали нашите предшественици в Народното събрание. Смятаме, че това, което правим, е справедливо и точно“.

Петър Витанов БСП допълни: „Радвам се че намираме консенсус не само с колегите от ГЕРБ, а с всички парламентарно представени партии, мисля без ДПС. До 30-и имаме право на законодателни промени между първо и второ четене. Предполагам в началото на следващия месец ще влезе в зала за второ четене. Смятам че единодушието е характерно именно за предложения и каузи, по които няма съмнение за тяхната справедливост.“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени