Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военноинвалидите нямат достъп до безплатните си лекарства

Аптеки отказват да сключват договори за медикаментите заради усложнено разплащане

Снимка: БГНЕС

Военноинвалидите имат затруднения със снабдяването с безплатни лекарства. Липсата на аптеки в малките населени места обаче създава сериозни проблеми. Същевременно от Съюза на военноинвалидите предлагат да бъде разширено подпомагането за лекарства и за военнопострадалите. 

Според наредбите, военноинвалидите у нас с над 50% намалена работоспособност получават лекарствата си безплатно и то от точно определени аптеки. Много от аптеките в малките населени места нямат договор за безплатните лекарства с НЗОК. Онези, които имат такъв договор пък често са много далеч от населеното място и остават недостъпни за военноинвалидите. Тази ситуация описва военният Огнян Мартинов от Елхово - негови приятели ползват безплатните лекарства:

"В Елхово имаше една аптека, но вече година-година и половина нямаме. Колеги, които ползват такива лекарства, ходят в Ямбол и казват, че и в Ямбол имало само една аптека, където можеш да си купиш безплатни или с някакъв процент намаление."

Петър Велчев от Съюза на военноинвалидите обяснява, че допреди 4 -5 години списъкът бил в Министерството на труда и социалната политика, което пречело те да се получават навреме. Сега, след като лекарствата са преминали към НЗОК, по всяко време имат ясна представа какви финансови средства се разходват по силата на закона. Заради проблема с договорите между аптеките и Касата обаче на практика военноинвалидите имат само права „на хартия“. Аптеките не са мотивирани да сключват договорите с НЗОК, защото финансирането трудно достига до тях, разказва Велчев: 

По данни на НОИ от края на миналата година у нас има около 5012 военноинвалиди и военнопострадали. 2514 от тях са военноинвалиди, а 2498 – военнопострадали. С над 90 процента загубена работоспособност са 301, като 187 от тях не могат без чужда помощ. 

Темата е разгледана в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени