Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: Австрия решава мигрантския проблем независимо от Брюксел

Нова програма на австрийското правителство набелязва мерки за решаване на мигрантския проблем.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова програма на австрийското правителство набелязва активни мерки за решаване на мигрантския проблем в страната. „Това е един проблем, който Австрия се опитва да реши своевременно и независимо от Брюксел“, отбеляза в предаването „12+3“ журналистът Зорница Илиева.

Поредица от законопроекти цели да накара както новопристигналите мигранти, така и вече получилите статут на бежанци, да не разчитат на социални помощи, подчерта тя. Причината е в това, че „хилядите бежанци, които са се регистрирали като такива, а те наистина са хиляди, разчитат на социалните помощи и изобщо нямат намерение да се явят на пазара на труда“.

В програмата е залегнало още драстично намаляване на помощта за бежанци, които не учат немски език, а от следващата година се предвижда и промяна в помощите за безработни. В коментара си по законопроекта за минималната социална помощ, Зорница Илиева посочи, че политиката на канцлера Себастиан Курц е да балансира:

„Не само във външната политика, където Австрия трябва да бъде мост между Изтока и Запада, а и вътре в самата страна. Цялата му енергия е насочена към вътрешните проблеми на страната и той лично се е заел с тях под лозунга „Австрия и австрийците над всичко“. Без да го казва, както го каза Тръмп, пред целия свят, а постепенно и бавно.

„Неговият призив е такъв – първо трябва да дадеш за нашата социална система, после да получаваш от нея, а не да я източваш“, допълни журналистът.

Според Илиева това са реформи, които мнозинството от австрийците подкрепя. Тя разказа, че Виена в момента има съвсем различен облик от другите западноевропейски столици. В центъра няма струпване на мигранти така, както се вижда в момента в Париж, Берлин, Лондон, Рим, обясни още Илиева и каза още, че сега Виена е „прекрасно изчистен град, в който толкова много туристи не е имало никоя друга година“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна