Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли Ливан да се справи с кризата в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безпрецедентни общонационални протести успяха за две седмици да доведат до оставка на правителството на Ливан. Икономическата криза, която до немалка степен се дължи и на войната в съседна Сирия, и ширещата се корупция подтикнаха хора от различни религиозни общности и социални прослойки да поискат смяна на политическия елит.

Правителството - вече в оставка - се оглавява от сунита Саад Харири, но най-могъщ участник в него е шиитската „Партия на Аллах“ - „Хизбула“. Неразбирателство в кабинета за необходимите реформи на икономиката е причината Ливан да не получава обещаните още миналата година 11 милиарда долара нисколихвени заеми от чужбина. В същото време правителството е наясно, че ако продължава така, до края на годината ще се стигне до девалвация на националната валута и дори страната може да спре да обслужва дълга си. А той възлиза на 150 процента от БВП.

Тъжна перспектива, предвид това, че преди гражданската война, започнала през 1975-а и завършила чак през 1990 година, Ливан е бил процъфтяваща финансова и банкова столица на Арабския свят, наричана "Швейцария на Изтока“

Пред БНР българката Илина Славова, която е хуманитарен служител, коментира ситуацията от Бейрут.

„Протестите започнаха на 17 октомври заради предложение за такса върху мобилно приложение за разговори и текстови съобщения, но по-важно е какво доведе до такава вълна на недоволство. Три дни по-рано в Ливан бушуваха много силни пожари, които опустошиха 3 млн. дървета само за 48 часа. В потушаването им се включиха само доброволци, 3-те държавни хеликоптера останаха на летището, защото властите не бяха предвидили средства за поддръжката на тази техника и това показа на гражданите, колко корумпирана и неефективна е властта“, каза тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

И допълни, че всичко това се случва в период на рецесия и висока безработица: „Една трета от работоспособното население на Ливан е без работа…Всеки ден Бейрут остава по 3 часа без ток, извън столицата за повече“.

Според нея последните две седмици са създали ново осъзнаване у ливанците, че политическият елит манипулира религиозните общности, че използва страха от хаос и дестабилизация, за да защити собствените си интереси.

„Напрежението може да нарасне, ако Харири, „Хизбула“ и президентът Мишел Аун не намерят съгласие за новия кабинет. Това, което видяхме преди оставката на Харири, привърженици на „Хизбула“ нападнаха лагер на протестиращи в Бейрут, показа в каква насока може да се развият нещата, ако армията не гарантира сигурността на демонстрантите“, отбеляза още Илина Славова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени