Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уроци по родолюбие с Искрен Красимиров

БНР Новини
Снимка: Личен архив

Ботев ни трябва не като паметник, а като жив пример за нова България, казва Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет, автор и режисьор на документални филми за Христо Ботев и за големите герои на България. Сега той пише и книга, озаглавена „Убий Ботев“, която ще оповести малко известни факти за живота на воеводата и спомени на очевидци, открити в надеждни исторически извори. 

Искрен Красимиров не крие, че е човек с кауза и вяра в бъдещето на България. Наричат го „съвременният Ботев“ не само заради видимата прилика с националния ни герой, но и заради неговата отдаденост на ползу роду. Роден е в Мездра. Завършил е Арт Колеж по екранни изкуства в София с отличие „Най-добър оператор“ на Випуск 2010 г. Последователно е бакалавър (Кино и ТВ оператор), магистър (Филмова и ТВ режисура) и доктор (Кинознание и киноизкуство) в НБУ. Преподава и в ЮЗУ в Благоевград, когато намери време между многобройните си изяви и участия. Бил е и кореспондент за БНТ, ТВ-7 и на други национални медии във Враца.

Превъплъщава се хиляди пъти в образа на Христо Ботев с четническата си униформа. Изнася уроци не само в Нов български университет, но и в българските училища и говори красиво и емоционално пред българите в чужбина, които го канят всяка година да им преподава родолюбие.

Прапрадядо му Никола Вълчев Минков е бил един от четниците на Ботев и най-вероятно каузата на Искрен Красимиров е ген и продължение на родовата памет. Отдадеността му към родината вдъхновява и неговия проект „Незабравимата България“, който поддържа възрожденския дух на младите хора у нас и по света.

На 2 юни, в Деня на Ботев Димитрина Кюркчиева разговаря с Искрен Красимиров в „Артефир“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна