Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Екстремните спортове - обзор 2020

Максим и Стефан Иванов
Снимка: Neverest Ocean Row

И в екстремните спортове годината започна по правилата на старата нормалност, а завършва според новата реалност. През януари и февруари, преди началото на пандемията, по високите върхове се състояха няколко основни експедиции, последваха 2 месеца тренировки в домашни условия и Фейсбук предизвикателства за атлетите, а след началото на май, макар и плахо в началото, любителите на екстремните спортове се завърнаха към дейностите на открито. Да се обобщават новини, когато такива липсват (особено по време на първия локдаун), се оказа предизвикателство, но ето какво се случи в останалите месеци.

ВИСОЧИНЕН АЛПИНИЗЪМ
27-годишният Йост Кобуш направи опит да изкачи Еверест сам, и то по особено труден маршрут, включващ част от Западния гребен и кулоара на Хорнбайн. Подобна цел се оказа недостижима, но младият германец изрази задоволство от постигнатото, нарече експедицията си “опознавателна” и в интервю за БНР заяви намерения след две години отново да се върне там. Кобуш направи няколко ротации между Базовия лагер и превала Лхо Ла, където установи Лагер 1, и достигна до 7350 метра. Той, на практика, не успя да се добере до същинската част на Западния гребен, която започва от 7450 м, а силни ветрове, лавинна опасност и недобра физическа форма сложиха край на опита му. Западният гребен, наричан още "Жестокия път", е преминат за последен път в своята цялост от участниците в българската национална експедиция през 1984 г. и оттогава няма повторение.
Чикон - зимно изкачване на Пумори
И третият поред опит на испанеца Алекс Чикон за зимно изкачване на Еверест завърши без успех - разболяване и инцидент прекратиха участието на двама от 6-членния му екип, Чикон достигна 6900 метра височина, но лошо време сложи край на експедицията. Този сезон Чикон и италианецът Симоне Моро ще направят опит за зимно изкачване на друг осемхилядник - Манаслу.
***
Алпийските среди бяха разтърсени от новината, че Денис Урубко - един от най-опитните алпинисти в света, слага края на височинната си кариера. Урубко обяви това след експедиция на Броуд Пик, по време на която партньорът му Дон Бауи се разболя и с приятелката си Лота Хинца (Мис Финландия) прекратиха участието си. След като остана сам, 46-годишният топ алпинист с руско и полско гражданство предприе солов опит, но на 16 февруари лавина го повлече над Лагер 3 в продължение на 100 метра. Урубко оцеля и на следващия ден тръгна да атакува върха, но падна от 15 метра заради скъсан парапет и се озова до цепнатина. След това продължи да се изкачва до 7400 метра височина, където вече се наложи да спре, заради силни ветрове.
Симоне Моро и Тамара Лунгер
Италианската свръзка Симоне Моро и Тамара Лунгер се размина на косъм от смъртта по време на експедиция на Гашербум 1. На път към Лагер 1 Моро пропадна в цепнатина и след 20 метра падане бе удържан от Тамара, която успя да омотае въжето около ръката си. Италианецът съумя да забие клин в леда и така да предотврати по-нататъшно падане и повличане на вързаната за него жена, след което се катери в продължение на два часа по гладката ледена стена, за да се измъкне, осигуряван от партньорката си. Двамата се добраха до Базов лагер, откъдето бяха евакуирани. Тази зима те си поставиха нови предизвикателства - Симоне Моро, както вече бе отбелязано, ще бъде с Чикон на Манаслу, а Тамара Лунгер и румънецът Алекс Гаван ще се включат в опита за зимно изкачване на К2.
***
Експедиция, водена от Мингма Джи Шерпа, направи опит на К2 в края на миналата зима, но се наложи петима души да бъдат евакуирани с хеликоптери от Базовия лагер, а исландецът Джон Снори обвини организаторите в нереалистични очаквания. Най-голямата височина, до която той стигна, беше 6600 метра. В момента Снори е част от една от експедициите на К2, заедно с пакистанеца Али Садпара и сина му Саджид, а Мингма Джи води друга експедиция на същия връх и вече са фиксирали парапети до Лагер 2 (6600 или 6700 м, преди това екипът на Снори фиксира парапетите до Лагер 1, 6060 м). Към Базовия лагер се придвижва и огромната за зимна експедиция международна група, а непалският рекордьор Нирмал Пурджа вече започна работа на терен.
***
Едни от традиционните основни претенденти за зимно изкачване на К2 - поляците, още в началото на годината обявиха, че отменят експедицията си, която трябваше да се състои тази зима. С цел да съберат достатъчно подготвен екип, те направиха опит за зимно изкачване на седемхилядника Батура Сар в Пакистан, ръководени от Пьотр Томала, но обилни снеговалежи, силни ветрове и видимост до няколко метра осуетиха плановете им след изграждането на Лагер 3 (6400 м). Несигурната обстановка с пандемията принуди поляците да се откажат от планираната за този декември експедиция на К2.
***
Освен на К2, този месец започна и експедиция на Броуд Пик - руснакът с американско гражданство Алекс Годфарб и унгарецът Золтан Шланко няма да ползват помощта на шерпи и допълнителен кислород, а целта след евентуално изкачване е да се спуснат от върха със ски.
***
Една от малкото височинни експедиции тази година беше през май, когато група китайци изкачиха Еверест. Сред тях имаше геодезисти, които направиха нови измервания на височината му. Няколко месеца по-късно, след обработка на резултатите и след дългогодишни спорове Китай и Непал единодушно обявиха “новата” височина на Еверест - 8848, 86 м.
Принцът на Бахрейн и негов екип от гвардейци пък получиха специално разрешение, заради щедростта на кралската особа към непалския народ, и изкачиха Манаслу, като подготовка за атака на Еверест идната пролет.

КАТЕРЕНЕ
60-годишната Катрин Дестивел стана първата жена, удостоена с най-престижната награда в алпинизма - “Златен пикел” за цялостна кариера. Дестивел е първата жена, преминала категория 8а в света. През 90-те години на миналия век осъществява някои забележителни изкачвания, сред които - соло на Пти Дрю по ръба на Бонати, нов маршрут по Западната стена там, зимни соло изкачвания на северните стени на Айгер, Гран Жорас и Матерхорн. Първата жена в света, изкатерила свободно Транго Тауър.

Германецът Алекс Мегос стана вторият човек след Адам Ондра, изкатерил маршрут от най-високата категория на трудност 9с.

Французойката Жулия Шанорди стана третата жена в света, преминала 9b, а испанецът Хавиер Агилар стана първият незрящ човек, изкатерил 7с.
Мелиса Льо Неве
Сред по-интересните постижения през годината са 33-дневното самостоятелно преминаване на премиерен бигуол маршрут в Патагония, осъществено от Силвия Видал ("Sincronia Magica" A3+/6a+, 1200 м) - първо по западната стена на Серо Чилено Гранде. 49-годишната испанка беше в абсолютна изоалция от околния свят - без телефон и GPS, и преживя на стената две гръмотевични бури, силни ветрове и валежи в половината от времето.

30-годишна французойка пък премина историческия маршрут "Action directe" 9а във Франкенюра, Германия. Линията, прокарана през 1991 г. от легендата Волфганг Гюлих, е едно от първите 9а-та в историята на катеренето, еталон за тази категория на трудност, а Мелиса льо Неве осъществи първото й женско преминаване след 6 години тренировки за целта.
Емили Харигтън стана първата жена в света, преминала за ден 950-метровия маршрут "Golden Gate" 8а по скалния монолит Ел Капитан.
***
Новини за успехи не липсват и в последните дни на годината:

Германецът Алекс Хубер осъществи първо свободно преминаване на зашеметяващта линия “Highway”, накована през далечната 1987 г. Тогава Хубер прави опит, но не успява да я изкатери. Маршрутът е от 6 въжета с трудност до 8а+, но особено трудното, по думите на 51-годишният Хубер, е, че гладката плоча няма нито едно място за почивка и, както казва той, трябва просто елегантно да танцуваш.

БЪЛГАРСКИ УСПЕХИ
Малко преди първия локдаун, през март Алекс Тоткова стана първата българка, преминала маршрут с категория 9а в скалното катерене и първият български катерач, изкатерил 9а извън страната. През септември 15-годишната пловдивчанка завоюва златен медал в Аугсбург, където се проведе Европейската купа по спортно катерене за младежи в дисциплина “трудност”.

Съотборникът й от НСА - 14-годишнният Ники Русев, пък успя да изкатери два маршрута с категория на трудност 9а. Двамата станаха държавни шампиони по скално катерене и получиха Годишните награди на Българската федерация по катерене и алпинизъм.
Алекс Тоткова
Никола Калистрин стана държавният шампион по ски-алпинизъм, а едновременно с това вече държи и рекорда по класическото трасе на Боровец - 38:42 мин.

Радка Петкова и Минчо Петков за поредна година станаха шампиони на България по драй тулинг - на първенството край село Бов, а републикански шампион по алпинизъм стана свръзката Станислав Атанасов, Николай Петков и Владимир Пеков.

Петя Колчева пък - първата българка, изкачила доказано Еверест, тази година стана и първата българка, изкачила 7-те континентални първенци, след като със съпруга си Камен Колчев стъпи и на най-високия връх на Антарктида - Винсън.
***
Заради коронавируса, Олимпийските игри в Токио бяха отложени за 2021 г., когато ще бъде и дебютът на спортното катерене на Игри.

След 15 март бяха отменени и всички състезания от календара на Световните квалификации по ФРИРАЙД. За състоялите се преди това 12 старта Българският фрирайд отбор постигна 6 подиума - 2 победи и още 5 класирания в топ 10 за Европа и Океания.

СПЕЛЕО
Български пещерняци успяха да проникнат в огромната нова пещерна система на Попов извор и така решиха една от най-големите загадки за спелеолгията у нас, с над 40 години усилия и опити от различни поколения спелеолози. Групата проникна сумарно повече от 400 метра навътре и не стигна край.

Група пещерняци от Ракитово пък намериха продължение на пещерата “Ледникът”, чието проучване също продължава.

Яна Дублева стана една от малкото българки, достигнали повече от минус 1000 метра дълбочина. Това се случи в пропастта Морджа в Турция, където Яна достигна минус 1270 метра.

IN MEMORIAM
И тази година инциденти или заболявания отнеха живота на редица видни представители на екстремните спортове.

През януари, на 70-годишна възраст почина проф. Димитър Бърдарев, един от пионерите на българския алпинизъм, сред най-добрите състезатели по ски-рали у нас.

На 94-годишна възраст почина проф. Георги Атанасов-Джиджи, автор на над 600 изкачвания в страната и чуждбина, сред които много премиери, осъществил първото българско изкачване на голяма стена в Алпите - западната стена на Пти Дрю, през 1963 г. с Аврам Аврамов. Четири години по-късно ръководи експедицията до първия български седемхилядник - връх Ленин в Киргизстан.
Проф. Атанасов
След дълго боледуване почина Илия Александров, майстор на спорта по алпинизъм - един от пионерите на катеренето във Враца, автор на многобройни премиери в района.

На 79 години, след боледуване почина легендарният британски алпинист Дъг Скот, чиито изкачвания са с най-висока стойност в алпинизма - по нови маршрути, в алпийски стил, без допълнителен кислород.

На 101 години си отиде американецът Дий Моленаар, участник в историческата експедиция до К2 през 1953 г.

На 89-годишна възраст почина британският пионер в катеренето и алпинизма Джо Браун, осъществил през 1955 г. първото в историята изкачване на Канчендзьонга, а по-късно и на Безименната кула на Транго (6236 м).

Лавина в Ломбардия погуби един от най-добрите италиански алпинисти - Матео Бернаскони-Берна, а два месеца по-късно след подхлъзване и падане в пропаст на Монблан загина и партньорът му, също талантлив италиански алпинист - Матео Паскуето.

По време на спускане от връх в Словения загина един от най-добрите словенски алпинисти - 43-годишният Грега Лачен, автор на над 600 изкачвания в Алпите и Хималаите. Сред най-запомнящите се негови успехи са спускане със ски от Еверест и прокарването на нов маршрут по Фиц Рой.

На 72-годишна възраст, след боледуване почина Анг Рита Шерпа, легендарният непалски алпинист, наричан с прякора Снежен леопард, който в края на миналия век успява да изкачи 10 пъти Еверест без допълнителен кислород.

През юни при трагичен инцидент загина една от надеждите на Франция в спортното и скалното катерене - 16-годишната Люс Дуади, която се подхлъзна при подход край Гренобъл и падна от 150 метра височина.
***
Раздвижването след първия локдаун през май донесе нови надежди и успехи за атлетите, а в Катманду за първи път от много години успяха да видят Еверест, след като смогът се разреди, заради спирането на движението.

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ
Международната федерация по скайрънинг отложи Световните серии, но все пак се състояха редица състезания, на които бегачите си дадоха среща и премериха сили.

Най-дълго чаканото състезание сред родните бегачи -  “Обиколката на Витоша”, все пак се състоя след продължителна и мъчителна за трескаво подготвящите се участници несигурност. Мария Николова  постигна шеста поред победа, като подобри с повече от 20 минути досегашния рекорд (а после записа и най-бързото женско преминаване по 600-километровия маршрут Ком-Емине - 5 дни 16 часа и 43 минути). Победител стана философът Ивайло Атанасов, който, типично в свой стил, обясни, че затварянето заради Ковид-кризата му се е отразило много добре на тренировките, защото е успял да се фокусира върху личното си усъвършенстване.

Христо Цветков победи в националния шампионат на Израел по ултрамаратон, като измина 50-километровата дистанция за 3 часа и 24 минути и така постави национален рекорд на България на 50 км.
Христо Цветков
Деян Петков стана втори в Националния шампионат на Италия по 24-часово бягане, като "навъртя" за едно денонощие 226 километра.

72-годишният Ради Милев завоюва шесто място в националното първенство на Швейцария по 48-часово бягане, като успя да пробяга 295 км.

18-годишната Ясна Петрова от Русе стана балкански шампион по планинско бягане при девойките. Първенството се проведе в Пояна Брашов, Румъния.

Кирил Николов-Дизела издаде биографичната си книга и победи в планинския маратон "Хайдушки пътеки" в Сливен. Росен Русев стана първи по 160-километровото трасе на "Персенк Ултра", а после победи и в К3 Ултра в Родопите. Стефан Иванов е победителят в планинския ултрамаратон Adventure Sky Run в Рила, а Владимир Ставрев измина трасето на “Дунав Ултра” - 721 км за седем дни, и стана първият атлет, пробягал цялото поречие на българския участък от Дунав.


Планинският бегач Пирин Галов завърши 13-и в един от най-тежките ултрамаратони - Swiss Peaks в Швейцарските Алпи, чието трасе тази година бе съкратено на 315 км, а българинът го измина за 87 часа и 26 минути.

ВЪЗДУШНИ и ВОДНИ СПОРТОВЕ
Кайтсърфистът Никола Абаджиев-Коки записа европейски рекорд за най-дълго изминато разстояние по река с кайтсърф за 12 часа. Това се случи по Дунава през юни, когато Коки измина 320 км за 11,5 часа.

Никола Абаджиев (вляво)
Весо Овчаров прелетя най-дългото разстояние, изминавано от български парапланерист - 480 км, в Бразилия, което му отне 10 часа и 55 минути. По същото време там беше поставен и световен рекорд - местният парапланерист Рафаел Саладини прелетя 555 км в права линия за 11 часа, при средна скорост 51 км/ч.

Фабиан Бул стана първият човек, който полетя с парапланер от Серо Торе. 29-годишният германец изкачи култовия връх по маршрута “Ragni” на западната стена и летя надолу 17 минути.
***
Едно българско момче и неговият баща си построиха лодка и прекосиха Атлантика. Така 17-годишният Максим Иванов стана най-младият гребец, преплавал океан. Той и баща му Стефан прекосиха със собствени сили Атлантическия океан за 115 дни, и то в сезона на ураганите.

Това е за тази година от Екстремните спортове, следващото издание на рубриката очаквайте догодина! 
Пожелания за здраве, нови, вдъхновяващи успехи и още повече добри новини!
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.