Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Непознатите будители

Кирил Нектариев – големият дарител на българското девическо образование

| обновено на 25.10.21 в 14:00
Кирил Нектариев
Снимка: www.knektariev.com

Кирил Нектариев е роден в Сопот през 1798 г. Първороден син в семейството на хаджи Недко Цвятков,  образован и заможен търговец на коприна и копринени изделия. Благодарение на търговията си, хаджи Недко има възможността да се срещне с високата европейска култура, и да пренесе някои от нейните достижения в семейството си и в Сопот.

Кирил Нектариев  поема по пътя на баща си – приема монашество и достига до високи църковни постове. Използва ги не за собствено благоденствие, а за благото на образованието, и най-вече за девическото.

Дарява 450 златни лири като капитал в полза на Сопотското девическо училище. Прави дарения и на девическите училища в Карлово, Калофер и Пловдив.

В завещанието си от 4 март 1868 г. Кирил Нектариев дарява на двете сопотски училища (мъжко и девическо)16000 гроша, на манастира „Свети Спас“ 10000 гроша, и още 10000 гроша за поправка на манастирската черква, на Сопотския девическия манастир „Въведение Богородично“ 2000 гроша.

Недвижимите си имоти: ниви, гори и воденица, дарява на училищата в Сопот, Карлово и Калофер, а на Пловдивското девическо училище „Свето Благовещение“ сумата от 15000 турски лири (или 10000 сребърни рубли).

Мотивите за тази си дарителска дейност Кирил Нектариев сам изтъква в завещателния си акт:

Долуподписаний Кирил Нектариев свещеноинок, протосингел на Пловдивский митрополит, българин, родом от село Сопот в Пловдивската кааза, като съм седемдесетгодишен на възраст, намислих за добро приживе да си наредя благоприобретеното имане така, че след смъртта ми, то да послужи за образование на моите единоплеменници българи, които имат толкова потреба от него, най-вече сега, когато западните (държави) се ползуват от тая нужда, та уж да разпространят образованието в тях, го отвличат от Православието“.

Архимандрит  Кирил Нектариев умира през 1870 г в гр. Пловдив, където е и погребан.

Повече за личността на дарителя разказва в “Нашият ден“ гл. ас. д-р Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей - Пловдив. Д-р Шивачев е автор на книгата “Дарителят отец Кирил Нектариев”.

“Много е интересен животът на Кирил Нектариев. Роден е в Сопот и учи в килийното училище към Сопотския мъжки манастир, там приема монашеството и монашеското име Кирил.

През 1825 г. става нещо изключително интересно. Изведнъж се оказва, че този монах, завършил килийното образование, е харесан от новия гръцки митрополит – Никифор за негов протосингел. В продължение на 25 г. той е протосингел.

През тези години той успява да свърши перфектно своята работа. Той е връзката между богатите български чорбаджии в Пловдив от фамилията Чалъковци и гръцкия митрополит. През това време става нещо много интересно. За първи път гръцкият митрополит освещава новите български училища в Копривщица през 1834 г. и в Сопот през 1836 г..

Българските чорбаджии дават средства за преизграждане на храмовете в Пловдив. Във всичките тези години връзката между Пловдивската епархия и гръцкия митрополит е именно Кирил Нектариев.

След смъртта на митрополит Никифор през 1850 г. идва новият митрополит в Пловдив, който е страшен българомразец и Кирил Нектариев напуска тази длъжност. Но тогава вече той има едно лично богатство, което се изчислява на около 120 000 гроша. Една къща в Старинен Пловдив в средата на ХIХ в. се продава за 6-7 хил. гроша.

И през следващите 20 години Кирил Нектариев на базата на тези средства, които той е спечелил чрез финансови операции, успява да увеличи това свое богатство и до средата на 70-те години на ХIХ в., когато завършват неговите дарения, по отчета, който племенникът му Найден Геров прави, дарява около 460 хил. гроша. Това са големите дарения, малките той не иска да отчита, когато е помогнал на монаси и манастири с малки средства.

Философия на даренията

Както и сега, така и тогава, голяма част от даренията потъват някъде или при реализацията им има някакви неясноти. Затова той дарява пари предимно за изграждане на тези девически училища. Така с предоставени от него средства е изградена сградата на девическото училище в Сопот.

Девическото училище в Сопот

С негови средства е изградена сградата на девическото училище в Карлово и в Калофер. Най-интересното му дарение е за девическото училище в Пловдив, което е реализирано с посредничеството на Найден Геров като руски вицеконсул в Пловдив.

Как хората възприемат информацията около големия дарител днес чуйте от д-р Стефан Шивачев в звуковия файл.


Възможна ли е мисията на будителите и дарителите днес, какво постигат и каква е съдбата им, както и за инициативата „Да построим дом за Пловдивската опера“.

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Любозар Фратев, общественик и меценат, председател на Фондация „Балкански културен форум“, носител на наградата „Следовник на будителите“ през 2011 година.

“В случая с Кирил Нектариев не става въпрос за парите. Тук виждаме как едни дарител става будител. Едно е да дадеш пари за хляб и облекло, друго да правиш училища.

Повече за инициативата „Да построим дом за Пловдивската опера“ чуйте от инж. Любозар Фратев в звуковия файл.

Уикипедия
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР