Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Макрон иска да стимулира единство в ЕС за подкрепата за Украйна"

Пламен Ралчев: Франция използва момента да покаже лидерския си потенциал в ЕС и НАТО

"Думите на Макрон са политическо говорене, няма да доведат до ескалация"

| Интервю
Доц. Пламен Ралчев
Снимка: Стопкадър, Euronews BG

Франция използва момента, за да покаже лидерския си потенциал в ЕС, а и в НАТО. Думите на Макрон няма да доведат до ескалация, те са политическо говорене

Това каза пред БНР доц. Пламен Ралчев, преподавател по международни отношения в УНСС, и коментира:

"Казаното от президента на Франция Еманюел Макрон в никакъв случай не бива да се тълкуват еднозначно, макар че предизвикаха бързи реакции, включително и от страна на българския президента Румен Радев". 

"Изпращането на войски на държави от НАТО в Украйна, макар и на основата на двустранни споразумения, крие риск от глобален сблъсък", предупреди по-рано днес Радев на съвместна пресконференция със словенската си колежка Наташа Пирц Мусар. 

Според доц. Ралчев Франция се възползва от момента, в който САЩ демонстрират предпазливост и липса на особен ентусиазъм да се ангажират във войната в Украйна:

"Ситуацията е доста деликатна и макар че изглежда като дрънкане на оръжия, не бива да се спекулира прекалено лесно с тезата за ескалация. Защото опасността от ескалация на конфликта и въвличане на НАТО потенциално стои на дневен ред, но това е един от сценариите, които трябва да бъдат вземани предвид, но не и основният сценарий". 

Думите на Макрон са част от политическото говорене по време на един конфликт, посочи Пламен Ралчев и прогнозира, че те няма да доведат до "някаква сериозна ескалация":

"Възприемам казаното като налагане на нова френска политическа и стратегическа реторика в Европа, а и в глобален план. Нещо, към което президентът Макрон проявява склонност още от самото начало на своето управление". 

Доц. Ралчев определи темата за изпращане на жива сила във войната в Украйна като най-болезнената за държавите от ЕС, включително и за българското общество.

"Затова по-скоро тълкувам думите на френския президент от гледна точка на мобилизиране на подкрепата за Украйна и на предоставяне на въоръжение, отколкото на реалното ангажиране с военна сила. Това би прекрачило фазата на ангажиментите и би отворило нова фаза от войната". 

Макрон иска да стимулира едно единство в ЕС, което все още не може да бъде постигнато, обясни анализаторът:

"Той е френският лидер, който би желал да постави Франция много по-активно в рамките на НАТО". 

Пламен Ралчев уточни, че посланието в думите на Макрон звучи различно за украинците:

"За тях е особено важно да са сигурни, че Западът не ги е изоставил и че ще получават подкрепа от него. ... Тази война е въпрос на това кой ще издържи повече - дали украинската, или руската страна. И нататък доколко западните съюзници са сериозни и последователни в своята подкрепа за Украйна". 

По думите на доц. Ралчев ситуацията е много кризисна и проблемите с ротацията и дребните сметки, които се правят, показват колко са неадекватни на ситуацията политиците в България

Интервюто на Диана Янкулова с Пламен Ралчев в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна