Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 служители на "Фронтекс" на границите, подкрепят ни за сухопътния Шенген

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов (вдясно) и изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Ханс Лейтенс.
Снимка: БТА

Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс - Ханс Лейтенс  и вътрешният министър Калин Стоянов  посетиха  Граничен пункт "Капитан Андреево" и откриха възстановеното гранично полицейско управление в град Болярово. Лейтенс даде изключително висока оценка на българските власти за справянето им с нелегалната миграция и обеща  помощ както с допълнителни служители, така и с техника. 

Служителите на Европейската агенция "Фронтекс" по българската граница ще бъдат увеличени тройно и ще станат близо 500. Това потвърдиха Ханс Лейтенс и Калин Стоянов.

"До края на месеца ще утроим бройката на служители на Фронтекс, които ще  бъдат изпратени в България. Техника ще доставим, както за сухопътната граница, така и за летищата", посочи Ханс Лейтенбс.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че в момента мигрантският натиск на турско българската граница е под контрол:

"България има висока оценка от Фронтекс за постигнатите резултати по линията на нелегалната миграция. Постигнат е спад от около 70 процента на броя на гражданите, които се опитват нелегално да преминат българо-турската граница, като това сравнение е направено със същия период на миналата година".

Стоянов и Лейтенс са категорични, че за цяла Европа е важно да бъдат опазени границите, но и да се спазват правата на мигрантите.

"Вчера получихме висока оценка от изпълнителния директор на "Фронтекс". Постигнат е спад – от около 70% на броя на нелегалните мигранти на българо-турската граница, спрямо миналата година. Изпълнителният директор на "Фронтекс" изрази подкрепа и за приемане на страната в шенгенското пространство и по сухопътна граница до края на тази година", каза Стоянов.

"Обещах на министъра и на началника на Гранична полиция, че ще отговорим според нашите възможности на исканията за подкрепа при опазването на границата. Получих уверение, че българската държава гарантира основните човешки права, каза Ханс Лейтенс.

"Ние пазим не само границите, но и европейските ценности", посочи той и добави, че България е много важен партньор на "Фронтекс" и без нашата страна не може да се опази европейската граница.

Министърът на вътрешните работи също така съобщи, че за миналата година има пет регистрирани случая на насилие на гранични полицаи към мигранти. Всички са наказани, но няма уволнени.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна