Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

Снимка: правителствена пресслужба на Кипър

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в археологическия музей в Никозия.

60-те археологически и църковни ценности са третата и последна част от колекцията на известния турски антиквар, крупен търговец и контрабандист Айдън Дикмен, които се прибират от Мюнхен в родината си.

Най-нашумялото международно дело за кражба на кипърско богатство след турската инвазия официално приключи, като всички 318 предмети от кипърски произход, незаконно притежавани от Дикмен, са върнати на острова, бе обявено на церемонията днес.

27 години продължи битката, включително и съдебна, със сътрудничеството на много кипърски и германски власти, за репатриране на реликвите.

Сред тях са икони, мозайки от 6-и век, стенописи от 8-ми до 15-и век, иконостаси, ръкописи, ограбени от над 50 църкви в окупираната северна част на острова. Изнесени са и много праисторически предмети.

258 артефакти от колекцията на Дикмен бяха репатрирани на острова през 2013 и 2015 г.

Въпреки че всички открити реликви вече са в Кипър, процесът ще бъде изцяло завършен, когато всички те бъдат върнати на местата си в свободна и обединена родина, заяви президентът Никос Христодулидис.

Над 16 000 икони, мозайки и стенописи са били откраднати и продадени на черния пазар в чужбина след турското нашествие, казаха от Службата за борба с незаконното притежание и трафик на антики.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна