Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията "НЕ на незаконните сметища"

Снимка: БГНЕС

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства. Поканата е отворена към НПО организации, спортни клубове и образователни институции, а целта е да се насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи.

Кампанията е дългосрочна, с ангажимент за повишаване на осведомеността относно отрицателното въздействие на нерегламентираното изхвърляне на отпадъци върху околната среда и здравето на хората.

„НЕ на незаконните сметища“ се организира за поредна година, каза пред Радио София Румяна Киризиева от сдружение BG Бъди активен.

„Заснели сме кратък филм, в който нашите журналисти изследват темата за незаконните сметища, тъй като се оказва, че отпадъците, които са в тези сметища, са ничии отпадъци. Реално те се оказват във водни пространства или на полета и в горите. Това са дивани, кресла, които всеки един от нас е виждал, когато се разхожда. Те не са собственост на никой и никой не отговаря за тях. Много рядко имаме глоби, които се налагат от общините или други структури. Това ни провокира да организираме тази кампания, с която търсим собствениците на тези отпадъци. Работим едновременно с всички страни – общини, общински структури, граждани, както и с хамалските фирми, които много често не носят отпадъците на съответните места“, обясни Румяна Киризиева.

Кандидатстващите организации ще бъдат оценени според амбициите на техните предложения, а избраните 5 кандидата ще получат безвъзмездна парична помощ на стойност 1000 лв.

Почистванията включват и застъпническа кампания, която е насочена към предотвратяване на образуването на нови незаконни сметища.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна