Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгорели къщи в пиринското село Сенокос

Снимка: Кети Тренчева, БНР

Разраства се пожарът в Пирин в района на село Сенокос. Четири къщи са изгорели там. Пета къща, в близост до изгорелите, е спасена. Евакуирани са всички хора, които живеят в района. Те не са много, тъй като това е високопланинско село.

Със сигурност, огънят е тръгнал от урбанизираната територия. Допуска се, че е от някои от къщите или дворното и пространство. Огънят бързо се е разраснал, тръгнал е към планината и буквално е в подножието на национален парк "Пирин".

Директорът на Югозападното държавно предприятие Валентин Чамбов.

"Положението не е розово. Много бързо пожарът навлезе в горски територии и качи във върхово състояние, което означава, че много трудно е за овладяване. Тука са редица институции, много техника, много доброволци, горски, пожарни служители и служители на МВР, но в момента те не могат да изиграят активна роля при гасенето на пожара и затова разчитаме на авиоборбата – хеликоптера и шведските самолети. Разчитаме на тях, но ни остава и страхът от активизиране на другите 2 горящи огнища в област Благоевград. Те също са активни и, ако изоставим борбата при тях, има риск ситуацията да се влоши при тях. В по-късните часове на деня ще направим разстановка в утрешния ден къде  с каква човешка сила и техника да работим, за да сме адекватни и на трите места".

Малко след 19 ч. се очаква на място да пристигне и главен комисар Александър Джартов.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна