Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите професионални училища в България

Габровската техническа гимназия

7
Снимка: Венета Гаврилова

Професионалната техническа гимназия в Габрово е създадена през 1893 г. първо като кожарско училище с името на д-р Никола Василиади, на чието щедро дарение дължи съществуването си.

Никола Василиади е роден в Букурещ, където семейството му се е преселило около началото на XIX век след опожаряването на Габрово и в търсене на сигурност и поминък. Будният младеж изучава медицина в Атина, Париж, Пиза и Берлин и работи като лекар в Букурещ. Въпреки че живее извън пределите на отечеството, той е свързан със съдбата му и борбата за освобождение и духовен подем. Член е на Добродетелната дружина, дарява пари за габровското училище и за българската църква и училище в Букурещ. След Освобождението работи като окръжен лекар в Дупница, но скоро здравето му се влошава и се връща в Букурещ, където умира на 25 януари 1882 г.

Няколко месеца преди кончината си д-р Василиади изготвя завещание, според което  оставя почти цялото си имущество на Габрово с изричното желание неговите "универсални легатори" Евлоги Георгиев и Георги Атанасович да основат и поддържат, както пише той, "…в Габрово в Княжество България, родното място на баща ми, едно политехническо или занаятчийско училище, което да носи името ми.”

Към изпълнението на завета на д-р Никола Василиади се пристъпва няколко години по-късно. Първоначално се открива кожарско училище. След това то става техническо училище, което подготвя кадри за индустрията на Габрово, неслучайно  наричан "българският Манчестър".  През 1907 г. училището е признато за средно.

След политическия обрат в страната ни през 1944 г. фабриките на габровските индустриалци са национализирани, производствата се окрупняват, машиностроенето се развива интензивно, а средното техническо училище "Д-р Никола Василиади" става Техникум по механоелектротехника, който подготвя работници за местната индустрия. Тогава то е сред първите три най-реномирани учебни заведения в това направление в страната, а випуските наброяват над хиляда ученици.

От 2003 г. техникумът е професионална гимназия. Днес училището подготвя специалисти в няколко професионални направления и специалности според изискванията на съвременния бизнес и интересите на младите хора. Въведена е дуална форма на обучение, базата се обновява, оборудва се с най-съвременна техника. Поддържа се традицията на богата извънучилищна дейност и дори духов оркестър.

За професионална техническа гимназия "Д-р Никола Василиади" разговаряме с директорката Корнелия Мотова, първата жена на тази позиция, проф. Христо Василев, дългогодишен преподавател в Техническия университет в София, възпитаник на училището, ученичката Кремена Радева, Иван Постумпиров, главен уредник в Регионалния исторически музей и Веселин Лазаров, уредник в Националния музей на образованието в Габрово.

Снимки: Венета Гаврилова
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени