Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С изтекъл мандат се подготвят да си презаредят съдебната власт"

Божидар Божанов: Ако няма реформи, всеки министър ще вдига телефона само на Пеевски

"Не си представяме ярко политически кабинет"

| Интервю
Божидар Божанов
Снимка: Юлияна Корнажева

Полицията знае кои са купувачите на гласове. Въпросът е дали на политическо ниво ще има команда "Спрете ги!" Прокуратурата е участник в тази верига, която води до изкривяване на резултатите.

Това мнение изрази пред БНР Божидар Божанов от "Да, България"/ПП-ДБ.

По повод възможността Калин Стоянов да остане на поста на вътрешния министър Божанов изрази надежда "да се покаже рационално отношение към този пост" с оглед на честността на изборите, защото по думите му той "очевидно работи за Пеевски".

През 2024-та спрямо 2023 г. има ръст на купените гласове "поне 35 000", заяви Божанов. Става дума за секции, "в които гласовете се менят по странен начин от избори на избори и очевидно това е вот, който е странен, най-малкото – купен или контролиран", обясни той.

"На последните избори 26 000 от тези 35 000 са гласове за ДПС."

Секции, които масово са гласували за ГЕРБ, са изсмукани от Пеевски, подчерта Божидар Божанов.

Във връзка с очакваното обявяване на състава на служебното правителство депутатът от ПП-ДБ коментира:

"Калин Стоянов беше грешка. Той е индикация за по-голям проблем – който и да е министър, с добра професионална биография, може да изглежда добре, но когато инструментите на дълбоката държава са в ръцете на един човек или група хора, няма гаранция, че дори на влизане да е бил ОК, няколко месеца по-късно това няма да се промени."

Докато не се реформират институциите, винаги ще има министър, който на третия месец вдига телефона само на Пеевски, изтъкна Божанов.

С изтекъл мандат се подготвят да си презаредят съдебната власт, отправи предупреждение Божидар Божанов.

Все още няма взето окончателно решение дали ПП и ДБ ще се явят заедно на предстоящия парламентарен вот наесен, уточни той в предаването "Преди всички".

"В момента сме в процес да се съгласим, че не сме едно и също. Няма по всяка секторна тема да сме длъжни да сме на едно мнение. Това е по-скоро начин да разширим подкрепата - всеки, базирайки се на своята идентичност." 

При това разделение, избори след избори, не може просто да седнем и с коалиционно споразумение да делим 3:5:8, подчерта Божанов. 

Настоящите институции са препятствието пред бъдещо коалиционно управление. Хората ще си мислят, че се прави с цел "делкане". Затова като предусловие слагаме приоритети за подкрепа на някакво правителство, аргументира се той. По думите му, пред скоби от ПП-ДБ поставят антикорупционната и съдебната реформи.

"Но не си представяме ярко политически кабинет."

След като хората около Доган дълги години крепяха модела "Пеевски", знаят много добре как той работи, отбеляза още той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени