Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за 2024/2025 година

Ромки - бъдещи медицински сестри и акушерки, кандидатстват за стипендия

19-годишната Антония Баева учи за акушерка в Медицинския университет в София
Снимка: ТСА

Фондация „Тръст за социална алтернатива" (ТСА) обяви конкурс за три стипендии на студенти от ромски произход във втори, трети или четвърти курс, изучаващи специалностите Акушерка или Медицинска сестра през академичната 2024/2025 година. Те трябва да имат успех над 3,50 от завършената учебна година.

Одобрените кандидати ще получат финансова подкрепа под формата на годишна стипендия, наставничество от ментор, възможност за участие в годишни срещи на стипендиантите от Програмата и реализация на тематични здравни кампании в общностите на които са представители кандидатите.

Максималната стойност на една стипендия за една академична година е 5000 лева, изплаща се на 2 транша през двата семестъра. Тези средства могат да се използват за плащане на такси, пътуване, учебници.

КраенсрокзакандидатстванеКрайниятсрокзаподаваненаелектроннатаформазакандидатстванесвсичкизадължителнидокументие30 септември т.г.

Целта на стипендиантската програма е да създаде вдъхновяващи ролеви модели за младите хора от ромската общност, да допринесе за развитието на патронажната грижа и за разрешаването на проблема с недостига на медицински сестри в България.

"Започнахме преди 4 години. Вече около 50 жени са преминали през програмата. Насочихме се към момичета и жени от ромски произход, защото много от тях не са активни на пазара на труда или имат ниска квалификация. Така може да се повиши трудовата им заетост и същевременно ще допринесем за намаляване на дефицита от кадри в здравеопазването. Очакваме общините и държавата също да подпомогне такива млади хора", заяви пред БНР-Радио София Искра Стойкова, представител на фондацията.

Стипендиантската програма се финансира от фондация „Америка за България“.

Конкурсът е част от програмата „Първите 1000 дни“ на ТСА.

Чуйте разговора на  Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени