Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов: През зимните месеци яз. "Копринка" е държан на 30% от полезния обем

Към вчерашна дата наличният обем на 52-та значими комплексни язовира е 54,7%, което е доста ниско, обяви бившият екоминистър

| Интервю
Борислав Сандов
Снимка: Ани Петрова

През зимните месеци язовир "Копринка" е държан на много ниски нива - на 30% от полезния обем. Там наистина трябва да се разследва и да се намесят и правоохранителни органи. 

Това заяви пред БНР бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов. 

Той уточни, че имаме различна форма на стопанисване на язовирите, което поражда редица въпроси

"Трябва да сложим ред в това нещо. Тук може би е необходима някаква структурна реформа или поне по-добра координация", категоричен бе ексминистърът в интервю за предаването "Преди всички".
По думите му в страната има 52 значими комплексни язовири и редица по-малки с различно предназначение. Малките язовири нямат отношение към голямата картина, която е свързана с наличните водни обеми в страната, обясни Сандов. 

"За тези 52 значими комплексни язовира - МОСВ често пъти бива винено, но то отговоря единствено за водните обеми в тях, то не ги стопанисва. Язовирите се стопанисват от НЕК, друга част от тях, които са с основно предназначение за напояване, се стопанисват основно от "Напоителни системи" към МЗХ. Има голям брой язовири, свързани с ВиК оператори - те са към МРРБ, друга голяма част са на Министерство на икономиката през Държавната консолидационна компания". 

Той обяви, че към вчерашна дата от тези 52 язовира 54,7% е наличният обем, което е доста ниско. В началото на месеца е бил около 58%, посочи той и напомни, че преди 2 години по същото време този обем е бил 70%. 

Според него освен влошената обстановка от гледна точка на климатичните условия, явно има проблем и по отношение на управлението на тези язовири. По думите му това е функция на екоминистъра. 

"Климатът се променя и то драстично. Ако ние мислим, че имаме достатъчно вода и е въпрос само на управление на тази вода, ще сгрешим и ще се сблъскаме челно в една стена, която уви няма да се счупи, а ще се счупи нашата глава. Нужно е да погледнем малко какво правим с тази вода и как го правим", призова бившият министър на околната среда и водите.

Той се обърна към земеделските производители: "Не можем да продължаваме да засаждаме култури в райони с трайна тенденция на засушаване, култури, които изискват голям обем вода за напояване през годината. Това няма как да продължи по този начин. Трябва да мислим за друг тип култури, които са по-сухолюбиви". 
"България е на 3-о място отзад напред по водни ресурси. България е бедна на водни ресурси. Освен това имаме много остаряла инфраструктура, особено тази за напояване. Трябва да мислим как да използваме все по-малкото количество вода, което ще имаме за напояване, по правилен начин, така че да има достатъчно за земеделските производители", изказа мнение Борислав Сандов. И бе категоричен: 

"Ако земеделците очакват държавата постоянно да им гарантира вода, това няма как да стане". 

Като друг проблем той посочи също, че все още много хора поливат градините от чешмите си, а не ползват дъждовна вода. 
Цялото интервю на Веселина Миланова с Борислав Сандов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени