Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

| Интервю
Снимка: БТА

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти, в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г.

Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на Българската камара на дървообработващата и мебелната промишленост и представител на страната ни в Европейската конфедерация на мебелната промишленост.

Регламентът съдържа 20 параметри, сред които дълготрайност, възможност за ремонт и поддръжка, за възстановяване и повторна употреба, за рециклиране. Въвеждат се и изисквания за безопасност на веществата, за използване на устойчиви, възобновяеми материали, сред които е дървесината, поясни проф. Живков.

Още на ниво проектиране ще трябва да се мисли за материалите, изтъкна той.

проф. Васил Живков  Снимка: БГНЕС

Като най-трудния елемент на регламента проф. Васил Живков посочи изискването за цифров продуктов паспорт на мебелите, което не бива да бъде в тежест на производителите и на всички по веригата.

"В този паспорт ще се съдържа важна информация за продукта. Идеята е наред с потенциалната помощ за всички по веригата да помогне и на клиентите да направят своя информиран избор."

Запитан ще станат ли мебелите по-скъпи след влизането в сила на регламента, проф. Васил Живков коментира, че със сигурност корекция в цените ще има.

"Ще има период, в който ще се наместват пластове и това може да доведе и до промяна в цените."

Според проф. Живков имаме "прекрасен горски фонд с отлични възможности" да се използва тази суровина, но с устойчиво управление.

"Сечта в гората не е нещо лошо. Не говоря за незаконната и нерегламентираната сеч."

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени