Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

| Интервю

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени, обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов.

"В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването продължи, очаквам още другата седмица към края да се присъединят още 5", посочи той в интервю за предаването "12+4".

Всяко населено място е с локални водоизточници, повърхностни подземни води, каза кметът, но добави, че от една година насам дебитът във водоизточниците е намалял драстично. На места почти напълно изчезна водата, обяви той. По думите му е необходимо аварийно решение.

Местните власти са алармирали служебното правителство за ситуацията, но разчитат на водоноски и напоителни канали, каза инж. Манолов:

"Водоноските и напоителните канали – така са проектирани навремето в цяла България, преминавайки край тези дренажни зони, да инфилтрират, да оросяват и да подпомагат отделни населени места".

Цялото интервю на Людмила Железова с Емануил Манолов в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени