Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни са още 12 000 лв., за отварянето на храм "Св. Димитрий Солунски" в Тутракан

| Репортаж
3
Снимка: Незабравка Кирова

През 2013 година започва строежът на параклиса "Свети Димитрий Солунски" в Тутракан и макар отдавна да е завършен, все още не е осветен и не е действащ.

Според дарителите, има малко довършителни дейности, които не са пречка той да бъде отворен за миряните. Според църквата, трябва да бъде ограден и осветен, а според миряните – кметът е виновен, че нямат  къде да запалят свещ.

Параклисът "Свети Димитрий Солунски" е издигнат в горната част на Тутракан, върху основите на разрушен християнски храм през 1940 година.


Преди дни сред местните жители се оформи напрежение в социалните мрежи, за това, че параклисът не е бил отворен в деня на Света Богородица, защото за мнозина е трудно да слизат в долната част на града, където е църквата "Свети Николай". 

Недоволството бе срещу местните власти.

Но явно малцина знаят, че Общината и кметът като институция нямат нищо общо, това разясни управляващият Тутракан д-р Димитър Стефанов.

В благотворителната акция за градежа на църквата се включват и от побратимения на града румънския Кирнодж. 

Правят изложба на икони, изографисани от млади иконописци. От тези икони даряват и на бъдещия храм. Местни предприемачи осигуряват разноските за осветление и за изографисване.


Къде е църквата в този пъзел?

Според отец Илия Тонков, докато не бъде ограден параклисът не може да бъде осветен, а и трудно щяло на тримата свещеници от Тутраканска духовна околия да обслужват и новия храм, но пък от полза щяло да е, ако се продават свещи в него.

И да напомним – дарителска сметка е открита отдавна и всеки, който иска да спомогне за това параклисът "Свети Димитрий Солунски" по-скоро да стане действащ храм, може да го направи.

Нужни са само още 10 – 12 000 лева.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени