Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Иво Инджов

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето.

Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се справи ли той?

„Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна. Тя е резултат от състоянието на партийната система и делигитимирането на парламента през последните няколко години“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив полтологът и университетски преподавател доцент Иво Инджов.

Той заяви, че вероятно ще бъде сформиран нов служебен кабинет с премиер  Димитър Главчев, в който да се смени вътрешният министър Калин Стоянов.

„Напрежението ще се тушира, ако има ново служебно правителство, най-малкото, ще е ясна датата на изборите, защото те са обвързани нещата. Но какви ще са резултатите от тези избори, ще бъде ли сформирано редовно правителство след тях, колко би изкарало то, това са въпроси, които до голяма степен остават отворени. И аз съм песимист, че в близките една-две години България ще има стабилна изпълнителна власт, която да се заеме с неотложните задачи, свързани с повишаване на благосъстоянието на хората, по-голяма социална сигурност и външно политическите задачи“, каза още Иво Инджов.

Политологът допълни, че не се очакват големи изненади на предстощия извънреден парламентарен вот.

Цялото интервю с доцент Иво Инджов можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени