Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински бежанци са преместени от учебен център на НАП в Банкя в хотел на морето

| Репортаж
Снимка: Виктория Петрова

Около 30 души от Украйна – предимно трудно подвижни възрастни хора над 65 години и майки с деца, бяха преместени от учебния център на НАП в Банкя в хотел в курорта "Свети Константин и Елена". Украинските бежанци, настанени по програма за хуманитарна помощ за бягащи от войната, бяха принудени да напуснат мястото за настаняване в Банкя. 

Седмица след решението на междуведомствената група към Националния оперативен щаб за бежанците, в 6 сутринта пристига автобус, който има за задача единствено да прекара хората до Варна.

"Ние сме транспортна фирма, някой ни наема. Ние сме шофьори, не сме медицински лица. Ако нещо се случи, ще звъннем на 112. Който ни наема, трябва да ги предвиди тези неща", пояснява шофьорът на автобуса.

Няма кой да придружи бежанците по време на пътуването, нито кой да помогне на хората след операция и със затруднено придвижване, въпреки уверенията на групата към Националния оперативен щаб, че при необходимост от допълнителни грижи ще се търси компетентната намеса от страна на Агенцията за социално подпомагане.

Хора от Агенцията за социално подпомагане обаче няма. При пристигането си във Варна млада жена след операция на гръбначния стълб е поискала помощ за багажа, но такава ѝ е била отказана. 

Междувременно от Националната агенция за приходите обясниха, че са били първата институция, която е отворила базите си украински граждани още в първите дни на войната в Украйна. От 2 години и половина базата им в Банкя предоставя подслон и храна на украински граждани с временна закрила. Заради това, че в сградата живеят хора, често възниква нужда от аварийни ремонти и тя се е амортизирала, наложило се също и да се направи ремонт на покрива, допълват от НАП. Това е и причината хората да бъдат преместени.

Освен това, откакто учебният център функционира като място за настаняване на бежанци от Украйна, той не можел да се използва пълноценно, обясняват от НАП. Заради предстоящото сливане на Агенция "Митници" и НАП до края на 2024-та са планирани над 600 обучения и работни срещи, в които ще участват над 23 000 служители. На въпрос защо сега се взимат тези решения и защо преместването трябва да се осъществи толкова бързо те отговарят, че това е в правомощията на щаба.        

Снимки: Виктория Петрова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени