Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водната кула - визуална инсталация, която води до философското

Юлиян Табаков показва изобилието, което ни прави доволни, но не и щастливи

Снимки: Антонио Георгиев - Хаджихристов

До 15 септември в софийската галерия "+359" се представя пространствената инсталация "Водна кула" на Юлиян Табаков.

Тя е част по-големия проект „Виждам те“ със 7 самостоятелни изложби, но е разработена специално за мястото - Водна кула, затова носи и това наименование.

"Това е по-скоро философско, отколкото визуално произведение. Показва една душевна нищета, породена от прекалено задоволяване – обясни артистът пред БНР-Радио София. –  Самата инсталация представлява вода, която тече и където се изсипва, изсушава земята под себе си. Водата е вече метафора, символ, тя е съвсем друг материал, тя видимо е нещо, което е илюзия за вода, получена със сценични средства.
Всъщност инсталацията ще има живот, тя ще продължава да се суши доста дълго време.
„Аз имам илюзия, че имам всичко, което искам, а в същото време съм празен и никога не мога да се напълня. Тоест вътрешно страдам някак си, докато се тъпча.“
Това е нещо, което може да се види в момента – нали, всичко е супер, всичко е лъскавко, вкусничко, ама някак си няма душа, безлично е…
Към края на изложбата инсталацията ще бъде абсолютно суха и напукана."


Табаков обърна внимание на мястото, в което е позиционирано едно художествено произведение. И подчерта колко е важно освен интелектуално то да предизвиква и емоционално преживяване.

След средата на септември и до края на годината изложби на Юлиян Табаков ще гостуват в Русе, софийската галерия „Средец“, на открито - в градската градина, във Варна.

Чуйте разговора на Георги Петров.

  • Юлиан Табаков (р.1975) работи в областта на визуалните и сценичните изкуства, киното и илюстрацията. Завършва НХА “ Николай Павлович”, специалност Сценография; ENS des Beaux – Arts – Париж – МА изящни изкуства. Сред заглавията които създава са: Genesis – 2023; Real/Apparentlyreal – 2022; Портрет на умиращ титан – 2021; Мигновения – 2015. През 2012 г. завършва документалния филм „Цветанка“, който получава 13 награди. След 1998-а прави над 60 сценографски и костюмографски решения на продукции в областта на театъра, операта и киното както и илюстрации за детски книги. Носител е на много награди в областта на театъра, киното и илюстрацията, както и на отличие „Златен век“ за принос в развитието на българската култура.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени