Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

Снимка: bg.wikipedia.org

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага основите на село Боженци. Въпреки миграцията на местните жители към Габрово след Освобождението, която води до спад в търговията и занаятите в селото, това забавяне в развитието позволява да се съхрани автентичният възрожденски облик на Боженци.

На 6 септември 1964 г. селото е официално обявено за архитектурно-исторически резерват, с което започва и неговото опазване като част от националното културно наследство.

Директорът на архитектурно-историческия резерват "Боженци", Мирослав Йорданов, споделя в интервюто, че поддържането на къщите за гости е сериозно предизвикателство. Тези постройки, някои от които са на около 200 години, са запазили своя автентичен облик благодарение на качественото строителство и адекватната поддръжка през годините. "Външно те изглеждат така, както са изглеждали в миналото, но същевременно отговарят на всички съвременни изисквания", подчертава Йорданов.

През своите 12 години като директор на музея, той споделя, че не е имало сериозни инциденти, което отразява уважението и отношението на хората към съхраняваното културно наследство.

Йорданов приканва посетителите да не пропускат посещението на музея, където могат да се запознаят с историята на селото и неговите жители. "Постарали сме се да превърнем посещението в истинско преживяване, а не просто разглеждане на експонати", споделя той. В музея са внедрени интерактивни игри и прожекции на филми, които ангажират посетителите по модерен и увлекателен начин.

Йорданов припомня, че през 1964 г. Боженци е обявено за резерват именно защото е най-добре запазеното възрожденско село в България. Държавата инвестира значителни средства, което води до интензивни реставрационни дейности в продължение на 10 години, обхващащи почти целия сграден фонд на селото.

Последните сериозни ремонтни дейности в селото са осъществени през 2013 г., когато Община Габрово изпълнява мащабен проект за обновление. Тези усилия гарантират, че Боженци ще продължи да бъде жив свидетел на българската възрожденска култура и ще привлича туристи със своята автентичност и уникална атмосфера.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: Wikipedia
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени