Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близки, приятели и колеги на Иван Гарелов си взеха последно сбогом с него

Близки, приятели и колеги на журналита Иван Гарелов си взеха последно сбогом с него в столичния храм "Свети Седмочисленици". 

На поклонението присъства президентът Румен Радев, който определи Гарелов като "една от най-забележителните личности на българската журналистика". Чуйте какво още каза президентът за Иван Гарелов и как ще го запомнят колегите му Уляна Пръмова, Весела Петрова и Бойко Василев: 

Румен Радев:

"Разделяме се с цяла една епоха, в която се полагат основите на свободна, обективна, просветена жрналистика. Иван Гарелов беше в челните редици на тези процеси със своята ерудиция, професионализъм и с нещо много важно - със своята смелост да отстоява истината докрай. Наистина ще липсва, ще липсва най-вече на младите журналисти, с които разговарях току-що. Той ги подкрепяше много в тяхното професионално развитие и амбиции, а водената от него "Панорама" наистина успя да се превърне в национална институция".

Уляна Пръмова:

"В професионален план той беше от малкото, които създаде школа, той имаше свои ученици, които научи на професионализъм и на ценности. И второ, той беше много жизнен човек".

Весела Петрова:

"Беше безкомпромисен към репортажа. Ако в него няма всички компоненти, репортажът не е, или статията не е, или книгата не е. Това е най-главното. След това с чувството му за хумор, с изключителната сърдечност към хората, които обичаше".

Бойко Василев:

"Как да запомниш човек, с когото си бил свързан толкова. Ще го запомня завинаги като човек, като професионалист, като явление, като легенда и може би най-голямата от многобройните заслуги на Иван Гарелов беше, че той създаде демократичния телевизионен език на младата българска демокрация. Само това да беше, е много".

Снимки:БГНЕС

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна