Eмисия новини
от 03.00 часа

Gjetën një vulë plumbi të Princit Boris-Mihaill, pagëzuesi i bullgarëve

Arkeologët që studiojnë një objekt në pjesën veriperëndimore të qytetit të jashtëm të kryeqytetit të vjetër bullgar Pliska kanë zbuluar një vulë plumbi të Princit Boris-Mihaill , pagëzuesi i bullgarëve (852-889). Gjetja e vulës është një..

10.08.21 17:04 |

Herakleja Sintika po vazhdon të zbulojë pasuritë e veta të lashta

Që nga fillimi i stinës së re arkeologjike, e cila ka filluar më 1 qershor, arkeologët u ndeshën me një mori artefaktesh të vlefshme, derisa kanë studiuar qytetin e lashtë Herakleja Sintika , të vendosur në rajonin e vendbanimit Rupite. Midis tyre është..

31.07.21 09:05 |

Instituti Arkeologjik Kombëtar feston 100 vjetorin e tij

Më shumë fonde janë të nevojshme për zhvillimin e arkeologjisë bullgare. Shkencëtarët bullgarë meritojnë më shumë mbështetje nga shteti. Këtë apel e bëri Nënpresidentja Ilijana Jotova në përshëndetjen e saj me rastin e 100 vjetorit të hapjes së..

16.07.21 13:06 |
Zdravko Dimitrov

Zbuluan një nekropol nga koha e Shtetit të Parë Bullgar

Tre nekropole nga epoka të ndryshme zbuluan arkeologët gjatë gërmimeve nëpër trasenë e autostradës së re rreth fshatit të rrethit të Vidinit - Sinagovci në /Bullgarinë Veriperëndimore/. Çdo një prej tyre jep dëshmi të rëndësishme për të kaluarën..

30.05.21 09:05 |

Ekspozitë prezanton antika të shpëtuara

Ekspozita “Rryma përmes kohës” mund të shihet nga 27 maj deri më 19 shtator të këtij viti në Muzeun e Institutit Kombëtar Arkeologjik në Sofje. Në kuadrin e saj prezantohen 400 sende nga 60 objekte arkeologjike - enë qeramike, vegla dhe armë,..

27.05.21 07:45 |
Muzeu Historik Regjional i Sofjes

Arkeologjia e Sofjes dhe e rajonit të Sofjes me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Muzeve

Më 18 maj shënojmë Ditën Ndërkombëtare të Muzeve, e cila u shënua për herë të parë 43 vjet më parë. Qëllimi i festës është të promovojë rolin e muzeve në ruajtjen dhe përhapjen e kulturës dhe njohurive. Në lidhje me këtë datë të shënuar Muzeu..

18.05.21 06:55 |
Një monedhë e prerë për nder të kurorëzimit të perandorisë bizantine Aelia Eudocia

Thesari i artë i Marcianopolit tregon histori

Duke udhëtuar për në bregdetin verior të Detit të Zi ka pak të ngjarë që të dilni nga autostrada për të parë gjurmët e një prej qyteteve më të mëdha të themeluara në kohën romake në këtë pjesë të Ballkanit. Bëhet fjalë për Marcianopolisin antik,..

13.05.21 08:15 |
Perperikon

Objektet emblematike arkeologjike bullgare janë pjesë e një fushate reklamimi në internet

Pas fushatës së suksesshme të dikasterit turistik bashkë me Shoqatën e Ciceronëve për popullarizimin e skajeve shumë pak të njohura në Bullgari, tani po i vjen radha trashëgimisë kulturore-historike. Dikasteri po fillon një iniciativë të re. Ajo..

17.03.21 15:47 |

Prototip i shkrimit të lashtë dhe thesar antik monedhash janë ndër zbulimet e vitit 2020

Pavarësisht nga fillimi i vonuar i sezonit arkeologjik në vitin 2020 për shkak të pandemisë, më shumë se 100 projekte u financuan nga shteti. Përveç kësaj, gjatë gërmimeve shpëtuese arkeologjike në lidhje me ndërtimin e autostradave dhe rrugëve, si..

23.02.21 08:05 |

Muzeu Historik Kombëtar prezanton zbulime të reja arkeologjike

Në ekspozitën “Zbulime të lashta. Zbulime të reja. Stina arkeologjike 2020” Muzeu Historik Kombëtar do të tregojë zbulimet e reja të stinës së fundit arkeologjike, të bëra nëpërmjet 22 ekspeditave. Vitin e kaluar për herë të parë u studiua..

17.01.21 04:15 |
Всички новини: днес | вчера