Eмисия новини
от 18.00 часа

Dita e Ndihmës së Maternitetit - një festë në të cilën ka lot gëzimi dhe dashurie

21 janar - këtë ditë në Bullgari nderojmë të gjithë specialistët që ndihmojnë që jeta të shfaqet në botën e bardhë. Secili prej nesh duhet të ndiejë mirënjohje ndaj mamive, mjekëve obstetër-gjinekologë, neonatologëve dhe të gjithë specialistëve që..

21.01.23 06:25 |

21 janari – Dita e Maternitetit në Bullgari

Në vitin 2021 në Bullgari lindën 58 393 foshnja. Prej tyre 29 921 janë djem dhe 28 472 janë vajza. Shumica e foshnjave lindën në Sofje (13 168), më pak në Vidin të Bullgarisë Veriperëndimore (525). Këto të dhëna publikon Instituti Kombëtar i..

21.01.22 07:00 |

“Kapakë për të ardhmen” – përralla vazhdon

Një nga fushatat më të suksesshme, e cila që prej 4 vitesh krijon çudi në Bullgari, quhet “Kapakë për të ardhmen” . Në kuadrin e saj kundrejt mbeturinave plastike që hedhim - në rastin e kapakëve, fushata po ndihmon kujdesin shëndetësor i..

26.12.21 11:45 |

Mungesa e mjekëve dhe infermiereve - një problem kronik në kujdesin shëndetësor

Mbi 500 mjekë largohen nga Bullgaria për vit. Rreth Covid krizës dhe presionit mbi sistemin shëndetësor mungesa e punonjësve shëndetësorë arriti pikën e vet kritike. Statistika është më shumë se tronditëse - nëpër spitale mungojnë 470 mjekë dhe 26..

28.07.21 09:57 |

Historitë interesante të 100 bullgareve me kauzë

Tregimi i parë në të prezanton Gjysha Tonka Obretenova (1812-1983), një revolucionare bullgare, nëna e revolucionarëve bullgarë, e cila ndihmonte në organizimin dhe financimin e komitetit revolucionar në qytetin Ruse. Pas saj radhiten imazhet e..

26.06.21 13:35 |
Vajza e doktorit Shoayb - Karolin Mishell po kështu ka nisur rrugën e babit të saj dhe pas një vit stazh tek ai në Spitalin “Shejnovo” tani po specializon në Gjermani

Kujdesi për lehonat në kushtet e pandemisë

Më 21 janar, menjëherë pas ditës së Shën Joan Pagëzorit, sipas stilit të vjetër, festojmë Ditën e Gjyshes Mami, për nder të grave të moshuara, të cilat u kanë ndihmuar dikur nënave gjatë lindjes. Në ditët tona festa tanimë ka humbur një pjesë të..

21.01.21 16:34 |

Më se 60 000 fëmijë lindin për vit në Bullgari

Në Ditën e Kujdesit të Maternitetit, Shoqata Bullgare e Profesionistëve të Shëndetësisë uroi mjekët dhe mamitë për festën. Me gjithë edhe në një kohë të vështirë të rrezikut shëndetësor dhe mungesës së stafit, ju vazhdoni të mirëpritni me gjithë..

21.01.21 10:36 |

Festojmë 165 vjet nga lindja e Rajna Knjaginjës

Këtë ditë në vitin 1856 në qytetin Panagjurishte (Bullgari Qendrore) ka lindur Rajna Popgeorgieva. Ajo është e njohur në historinë bullgare si Rajna Knjaginja /Princesha Rajna/ – mësuesja dhe mamia bullgare, e cila qepi flamurin kryesor të..

18.01.21 06:20 |
Petja Zaprjanova

Një mami bullgare është Nr. 1 në Evropë

Mamia nga Plovdivi Petja Zaprjanova është fituese në mbarë Evropën në konkursin e specializuar ndërkombëtar “Kate Granger Awards 2020” për punë frymëzuese dhe kujdes të dhembshur. Certifikata në kategorinë “Obstetrika” i është dorëzuar Petja..

12.10.20 09:50 |

Shënojmë ditën e obstetrikës

Sot sipas traditës shënojmë ditën e “gjysheve” (mamive), e quajtur gjithashtu dita e obstetrikës. Sipas kalendarit të vjetër (kalendarit Julian) kjo festë shënohet më 21 janar. Festa ka rrënjë të lashta pagane dhe vjen nga periudha kur trojet tona..

08.01.20 13:01 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна