Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъже печелят повече пари, но жените решават за покупките, сочи проучване

Снимка: РАДИО ВИДИН

Мъжете в България печелят повече пари, но жените вземат решенията за покупките. Данните са от проучване на един от лидерите в кредитирането у нас.

При две трети от българските домакинства мъжете имат по-високи доходи от жените, сочи проучването, проведено още в Чехия, Словакия и Полша. 15 процента от двойките у нас декларират еднакви доходи. По-високи доходи от тези на мъжете най-често декларират жените в Полша.

Същевременно в България е най-малък делът на двойките, които разчитат на доходите на мъжете. Решенията за покупките на жените обаче не се оспорват никъде от силния пол. Решението на дамите е водещо най-вече при покупките на дрехи, облекло и детски стоки, както и при избора на почивка. Консенсус се постига по отношение на храната, а мнението на мъжете тежи най-много при избора на домакински уреди.

Правото си да управляват бюджета в най-голяма степен бранят българските мъже и почти една четвърт от тях успяват.

У нас е най-голям и броят на мъжете и жените, които самостоятелно решават как да харчат за собственото си хоби. Във всяко трето домакинство мъжете вземат решението сами, а при 20 на сто от двойките това правят и жените.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Синдикатите настояват за по-високи заплати във ВиК сектора

Да се дават помощи за вода на социално слаби, така както се получават за електричество, предлагат от КНСБ.  Проблеми, свързани с ВиК сектора са били обсъдени на среща с представители на министерството на регионалното развизите, каза в..

публикувано на 18.05.15 в 08:09
Божидар Лукарски

Лукарски: Има пари за заплати във ВМЗ - Сопот

Има пари за заплати във ВМЗ-Сопот, увери министърът на икономиката Божидар Лукарски . Очаква се до няколко седмици да се възстанови работата на площадката в Иганово, все още няма изчисления какви са загубите след втория взрив за дружеството. Промени в..

обновено на 29.04.15 в 13:18

Ръст на заплатите в металургията

Ръст от 7% на минималната заплата в сектор "Металургия" е договорен в подписания днес нов  Браншови колективен трудов договор. Така минималното възнаграждение става 460 лв. В сила влизат и по-високи стартови заплати за нискоквалифицирания персонал, зает..

публикувано на 16.04.15 в 19:31

Румяна Михайлова: 160 фирми са забавили заплатите на служителите си тази година

160 фирми са забавили заплатите на служителите си тази година. През последните 2 години обаче намалява периодът, за който бизнесът дължи пари на работниците. Половината от фирмите обикновено закъсняват да платят за месец, а много малко са тези, при които..

публикувано на 04.04.15 в 17:13

Бойко Борисов: С 20% скачат най-ниските заплати на служителите в Агенцията по горите

От 1-ви май ще бъдат увеличени с 20% заплатите на служителите с най-ниско възнаграждение в Агенцията по горите. Това съобщи премиерът Бойко Борисов , който участва в официалното откриване на Седмицата на гората. Той уточни, че всички работници в..

обновено на 02.04.15 в 14:24

Шефовете на Локо търсят спешно пари за заплати на играчите

Шефовете на Локомотив (Пд) търсят спешно пари, за да изплатят поне по една заплата на играчите през следващата седмица. Това довериха източници от клуба. Заради неполучени по две месечни надници футболистите обявиха бойкот на тренировките в сряда и..

публикувано на 30.03.15 в 10:05