Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Срещи с българи на Острова“

Т. Дюкянджиева: Щастлива съм да помагам на българските деца

Как български учител преподава в българско училище в Англия

Татяна Дюкянджиева

Продължаваме в рубриката „Срещи с българи на Острова“ да ви представяме различни съдби на наши сънародници във Великобритания. Следващият събеседник е Татяна Дюкянджиива от София. Тя е била учител в България, с няколко педагогически специалности и инженер. В Англия е от 4 години, преподава в българско училище. Щастлива е, че може да работи като учител и да помага на български деца да учат езика на рода си, потопени изцяло в среда, където английският за тях е роден език. 

Работи в малкото градче Бейзингстоук край Лондон. Децата в българското училище са на възраст между 4 и 11 години. Учат само в неделя по три часа, но това не им тежи – приемат го като едно различно преживяване. Това са българчета, които или са родени в Англия, или са заминали преди да научат родния език. Повечето са от български семейства, но има и от смесени бракове. За училището, в което работи, Татяна разказва, че първоначално е било финансирано през фондация, впоследствие като фирма, а от догодина се надява да бъде субсидирано, чрез проект, от българското образователно министерство.

Татяна Дюкянджиева вижда бъдещето си във Великобритания. Там й харесва, че има ред, чисто е, не вижда престъпност, всички спазват правилата и не си пречат, животът е спокоен и, когато имаш работа – ти се плаща достатъчно, за да поемаш не само санитарните нужди.

В звуковите файлове - разговор на Ина Николова.

Още от категорията

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от седем години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго..

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58

Единственото сигурно нещо, което ни предстои, е трансформацията

Яна Николова живее вече 14 години в столицата на Великобритания. Тя е социолог, дипломиран в Пловдивския университет, а в Лондон завършва психология. За да не изневерява на нито една от двете специалности, започва да се занимава с психо-социални..

публикувано на 17.01.21 в 11:50

"Ангели за България": Доброто става заразно

Благотворителността обикновено се разгръща по празници. Днес обаче ще разговаряме с едни благотворители, които вече 9 месеца регулярно изпращат подкрепа за хора в нужда от чужбина в България.  Организацията „Ангели за България“ беше създадена през..

публикувано на 03.01.21 в 11:47

Йорданка Велкова, преподавател по български език в Лондонски университет: Моите студенти са един особен вид българи

Йорданка Велкова е лектор по български език, литература и култура в University College London и гл. ас. д-р във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. Пристига в Лондон през 2014 година, след като печели конкурс за лектори..

публикувано на 13.12.20 в 14:59