Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Две млади българки създават и ръководят Лондонския оркестър за филмова музика

Росица и Ивелина Душеви работят с изтъкнати композитори, най-новото в програмата им са песните на Queen

Единственият в Лондон Оркестър за филмова музика е създаден и се ръководи от две сестри, български класически музикантки – пианистката Росица Душева и виолончелистката Ивелина Душева-Марсиал.

Основан е през 2014-та година и се развива бързо и много успешно. Причините са, че много хора ценят музиката от филми, особено изпълнявана на живо, а двете сестри му посвещават много време, усилия и ентусиазъм. Създаден като Notting hill Film Orcherstra, на името на лондонския квартал, откъдето започва неговата история, той първоначално свири в стари лондонски църкви. От тази година стъпва в големи централни зали, а вече са в продажба билетите за  концерта с големите хитове на Фреди  Меркюри и “Куин” Freddiee Mercury/Queen Greatest Hits в зала  St John's Smith Square. Той ще се състоина15 ноември. 

През последните две години свирят на големи фестивали, сътрудничат си с най-известните съвременни неокласически композитори и автори на филмова музика като Ilan Eshkeri, Rachel Portman, John Powell, Amanda Lee Falkenberg и главния композитор на BBC Chris Nicolaides.

Планират скоро да организират концерти и в България.

Росица и Ивелина са от Поморие, завършили са Музикалното училище в Бургас и Музикалната академия в София, а после са специализирали във Великобритания и Европа. Живеят в Лондон, и двете преподават, а всяка свободна минута посвещават на оркестъра - менажират, провеждат конкурсите за музиканти, репетират. Работата им непрекъснато се усложнява, а към оркестъра вече има и хор. Миналата неделя ви разказахме за магичния спектакъл, създаден заедно с  групата за народни танци “Български ритми”, кавала на Илин Илиев и гласа на Мария Георгиева в църквата Sait Paul в Covent Garden, който става част от Коледния им концерт.

За радостта от усилието, за рисковете и удовлетворението, за любимата музика, чуйте повече в звуковия файл от разговора на Ина Николова с Росица Душева.


Повече можете да разгледате и чуете на:

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.londonfilmmusicorchestra.com%2F%3Ffbclid%3DIwAR1SBUGbUvQ0OUyXQVBN4Lxy1T_jHf2Zgvo9ZmelTgU471qxSGdwHde-cvw&h=AT0PIsxAfQ8sx2bWohg_ZHLsvMdQlb2MOeGm1zWyUkybnzsu8dRjLeBpHtFz_8Y_7IXJCGXmtmBmL91585N4G1eGbHHHIQflIXAHruHMurE2lTk_3JI6W2LgZnLmpC9jcgrt

https://www.youtube.com/watch?v=-grdp6UcW0Y&t=7s&fbclid=IwAR3Exzy-_oPCeql33nJsg2q_zY5ethu_Itg801CEBgN_yMkethS3xGPWd5w

Произведението на главния композитор на BBC Chris Nicolaides: 

Снимките са от сайта на Лондонския оркестър за филмова музика.

Галерия

Още от категорията

Където и по света да са децата ни, трябва да се грижим България да е винаги с тях

Сред голямото общество на българските експати (емигранти) има една специална група, за която малко се говори – родителите, изпратили децата си в чужбина, бабите и дядовците, които често напускат българските си домове, за да помагат в отглеждането на..

публикувано на 21.09.21 в 15:51

Сабина Уилямс: Картите Таро могат да помогнат на всеки човек да бъде творец на живота си

Сабина Неделчева Уилямс е българска артистка, художничка и писателка, която живее в Лондон. Има две издадени книги, едни карти за себепознание, участия и награди от множество международни изложби, а наскоро е приключила работата по трета си..

публикувано на 05.09.21 в 13:10

Добромир Трифонов: Избрах да се ваксинирам, защото вярвам, че така защитавам и другите

Добромир Трифонов e на 43 години, през последните осем живее в Лондон. Роден е в Крумовград. Икономист, финансист и юрист, политически активист - бил е няколко мандата общински съветник в Пловдив до 2011-та година. Занимавал се е с научна дейност, бил..

публикувано на 01.08.21 в 11:30

Елисавета Дачева: Театърът пасва на всеки човек и всеки може да играе театър

Елисавета Дачева е родена в Бургас, а живее в Лондон от 15 години. Дъщеря е на заслужилия артист Цако Дачев и оперната певица Лилия Дачева, израства зад кулисите на Бургаския театър и Опера. Започва да се занимава професионално с театър обаче,  едва..

публикувано на 04.07.21 в 12:07

Бойко Григоров: В България има много умни и достойни хора, но не всички се реализират

Бойко Григоров е български геолог от Варна. Заедно със съпругата си и двете им деца, той емигрира в Лондон точно преди 30 години, през 1991-ва, веднага след демократичните промени в България. Единствения начин на семейството да остане във..

публикувано на 13.06.21 в 12:57

Юлия Абът: Човечността е най-важна, където и да живеем

Юлия Абът (Abbott) е българка, която от 13 години живее на Южното английско крайбрежие, като наскоро се е установила в град Сийфорд (Seaford). В България е била инженер по съобщителна техника, а край Ламанша (или Английския канал) се грижи за деца и..

публикувано на 30.05.21 в 14:34
С DC Cooper

Ангелина Пелова, Long Live Rock`n`Roll

Ангелина Пелова е сбъднала мечтата на много рок-меломани по света. Тя е рок-журналист. Получава най-новите сингли и албуми на бандите, от които се интересува, пише ревюта и прави интервюта с рок-звезди. А когато това е възможно, ходи на техни концерти..

публикувано на 16.05.21 в 11:31

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от три години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго изкуство...

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48