Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Две млади българки създават и ръководят Лондонския оркестър за филмова музика

Росица и Ивелина Душеви работят с изтъкнати композитори, най-новото в програмата им са песните на Queen

Единственият в Лондон Оркестър за филмова музика е създаден и се ръководи от две сестри, български класически музикантки – пианистката Росица Душева и виолончелистката Ивелина Душева-Марсиал.

Основан е през 2014-та година и се развива бързо и много успешно. Причините са, че много хора ценят музиката от филми, особено изпълнявана на живо, а двете сестри му посвещават много време, усилия и ентусиазъм. Създаден като Notting hill Film Orcherstra, на името на лондонския квартал, откъдето започва неговата история, той първоначално свири в стари лондонски църкви. От тази година стъпва в големи централни зали, а вече са в продажба билетите за  концерта с големите хитове на Фреди  Меркюри и “Куин” Freddiee Mercury/Queen Greatest Hits в зала  St John's Smith Square. Той ще се състоина15 ноември. 

През последните две години свирят на големи фестивали, сътрудничат си с най-известните съвременни неокласически композитори и автори на филмова музика като Ilan Eshkeri, Rachel Portman, John Powell, Amanda Lee Falkenberg и главния композитор на BBC Chris Nicolaides.

Планират скоро да организират концерти и в България.

Росица и Ивелина са от Поморие, завършили са Музикалното училище в Бургас и Музикалната академия в София, а после са специализирали във Великобритания и Европа. Живеят в Лондон, и двете преподават, а всяка свободна минута посвещават на оркестъра - менажират, провеждат конкурсите за музиканти, репетират. Работата им непрекъснато се усложнява, а към оркестъра вече има и хор. Миналата неделя ви разказахме за магичния спектакъл, създаден заедно с  групата за народни танци “Български ритми”, кавала на Илин Илиев и гласа на Мария Георгиева в църквата Sait Paul в Covent Garden, който става част от Коледния им концерт.

За радостта от усилието, за рисковете и удовлетворението, за любимата музика, чуйте повече в звуковия файл от разговора на Ина Николова с Росица Душева.


Повече можете да разгледате и чуете на:

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.londonfilmmusicorchestra.com%2F%3Ffbclid%3DIwAR1SBUGbUvQ0OUyXQVBN4Lxy1T_jHf2Zgvo9ZmelTgU471qxSGdwHde-cvw&h=AT0PIsxAfQ8sx2bWohg_ZHLsvMdQlb2MOeGm1zWyUkybnzsu8dRjLeBpHtFz_8Y_7IXJCGXmtmBmL91585N4G1eGbHHHIQflIXAHruHMurE2lTk_3JI6W2LgZnLmpC9jcgrt

https://www.youtube.com/watch?v=-grdp6UcW0Y&t=7s&fbclid=IwAR3Exzy-_oPCeql33nJsg2q_zY5ethu_Itg801CEBgN_yMkethS3xGPWd5w

Произведението на главния композитор на BBC Chris Nicolaides: 

Снимките са от сайта на Лондонския оркестър за филмова музика.

Галерия

Още от категорията

Полицаите в Англия се ползват с огромно доверие, разказва Зорница Неделчева – пазител на реда в Лондон

Как бихте реагирали, ако сте полицай и в управлението ви нахлуе 90-годишна достолепна дама с картечница? Как се наричат английските полицаи? Какво е Хоби Боби? Как се обучават полицаите във Великобритания и какви са оръжията им?  По тези и още..

публикувано на 20.09.20 в 11:50

Красимир Киров и енергията на Слънцето

Срещаме ви със старозагореца Красимир Киров. Той е учен, физик, който работи в областта на плазмената физика. Възпитаник е на Математическата гимназия в Стара Загора, випуск 1988-ма. След това е завършил Физика в Софийския университет...

публикувано на 13.09.20 в 11:50

Александър Кид: Улицата е най-добрата сцена

Alexander Kyd е творческия псевдоним на Александър Василков. Той е българин, роден в София, филолог, музикант, който понастоящем живее в Лондон и свири на китара по лондонски улици и гари. Композира своя собствена музика, която може да се чуе в неговия..

публикувано на 06.09.20 в 11:50

Борис Лапшов: Бъларските театрални училища са на световно ниво

Борис Лапшов ( Boris Alexander ) е актьор и певец, който живее и работи в Лондон. Той е на 32 години. Учил е в НАТФИЗ, завършил е Театралния департамент на Нов Български Университет при проф. Румен Цонев и проф. Цветана Манева, а по време на следването..

публикувано на 02.08.20 в 13:07

Неправителствени организации съветват европейците как да защитят правата си след Брекзит

Тони Петкова помага на европейските граждани, живеещи във Великобритания да получат имиграционен статут, който да им позволи да останат да живеят, учат и работят на Острова след Брекзит. След като страната реши да напусне Европейския съюз, Хоум..

публикувано на 26.07.20 в 11:50
Красимир Василев

Да правиш бизнес във Великобритания е много лесно

Красимир Василев и годеницата му имат компания за счетоводни услуги в Лондон. Живеят в британската столица от 5 години. Красимир е завършил Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград. Година след дипломирането си заминава за..

публикувано на 19.07.20 в 13:27

Антони Пейчев: В днешния свят човек трябва да може да се променя

Антони Пейчев е на 32 години. Роден в Стара Загора, завършва Езиковата гимназия „Ромен Ролан“, а после заминава да следва в Англия. Завършва право в Университета на Кент в Кентърбъри, получава и магистърска степен по право и бизнес в Лондон. В..

публикувано на 13.07.20 в 16:50

Цветанка Апостолов: Йога е призвана да събуди божествената частица у нас

Цветанка Апостолов вече от 18 години живее в Брайтън - един от най-колориттните, ексцентрични и космополитни градове в Англия, който е и най-известният йога център в страната, с повече от 7000 преподаватели и места за практикуване на йога. Тя е от..

публикувано на 05.07.20 в 11:50

Станчо от „Станиоли“ влезе в нов дует и издаде сингъл по време на локдауна

„Case 49“ e новият проект на певеца Станчо Станчев /Стан/ от  известния поп-рок дует „Станиоли“.  Създаден през 2018 година в Лондон, „Case 49“ е отново мъжко дуо, което пее в стил инди поп-рок, а новият патньор на Стан е Димитър Даскалов, класически..

публикувано на 28.06.20 в 11:45

Британците имат активна гражданска позиция и не се колебаят да я отстояват

Заедно с днешния ни гост ще можем да надникнем в Британския парламент.  Илиян Нанчев е на 27 години, от почти година работи в Камарата на Общините - Долната камара на парламента на Обединеното кралство, който включва освен нея, и Камарата на..

публикувано на 21.06.20 в 11:50