Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ирен Ценова: Българската жена e моето вдъхновение

И още: какво е учител по живот или лайф коуч

3
Ирен Ценова
Снимка: Личен архив

В рубриката „Британско-български истории“ днес ви представяме Ирен Ценова, а чрез разговора с нея, и една нова услуга, която все още не е професия, но навлиза сериозно на пазара на труда. Ако използваме най-употребявания все още английски термин за нейната професия, тя е лайф коуч, а това може може да се преведе като терапевт по личностно развитие.

Понятието произлиза от САЩ преди около 20 години и в буквален превод означава „треньор по живеене“.

Същината на лайф коучинга е да отключва потенциала на хората, за да максимизира тяхната успеваемост, да им помогне да постигнат онова, към което се стремят и усещат, че липсва в живота им.

В коучинга има разнообразни подразделения: бизнес коуч, литературен коуч, коуч по връзките и отношенията, по кариерното ориентиране, коуч по здравословен начин на живот или хранене.

Българката Ирен Ценова е треньор по личностно развитие във Великобритания. Професионалният ѝ път започва в британските железници, където достига до един от главните постове в корпоративния коучинг. Тогава се замисля как да приложи опита и знанията си в полза на българите и по-специално на българската жена, така че да ѝ помага в придобиването на увереност и сила. Така Ирен започва работа в индивидуалното коучване и създава група в социална мрежа, в която се включват български жени. Там тя напълно безвъзмездно споделя своите знания и прилага внимателно разработена система от упражнения, които всеки може да практикува, за да постигне онова, което чувста, че му липсва, но не може да постигне самостоятелно. Ирен посвещава работата си на българската жена, защото тя непрекъснато се удивлява и респектира от нейната сила, издръжливост и непрекъснат стремеж да се развива.

За да практикуваш професията лайф коуч, най-важното е да се развиваш непрекъснато, споделя тя: „Трябват 60% обучение и 40% работа. Терапевтът по личностно развитие не е просто разказвач на истории, а създател на системи и методики в полза на всяка отделна личност. Той открива у хората къде е потенциалът им, в кое са най-добри, намира начините да улесни живота им и да ги мотивира. Но не дава отговори на въпроси, а задава такива така, че личността сама да ги открие за себе си“.

Ирен допълва, че лайф коуч трябва да се избира много внимателно – след проучване, препоръки и личностно усещане.

За всичко това и още – чуйте от разговора на Ина Николова с Ирен Ценова в звуковите файлове.

Снимките са от обучението на членовете на фейсбук групата на Ирен Ценова, проведено в Лондон преди няколко месеца.


Галерия

Още от категорията

Бойко Григоров: В България има много умни и достойни хора, но не всички се реализират

Бойко Григоров е български геолог от Варна. Заедно със съпругата си и двете им деца, той емигрира в Лондон точно преди 30 години, през 1991-ва, веднага след демократичните промени в България. Единствения начин на семейството да остане във..

публикувано на 13.06.21 в 12:57

Юлия Абът: Човечността е най-важна, където и да живеем

Юлия Абът (Abbott) е българка, която от 13 години живее на Южното английско крайбрежие, като наскоро се е установила в град Сийфорд (Seaford). В България е била инженер по съобщителна техника, а край Ламанша (или Английския канал) се грижи за деца и..

публикувано на 30.05.21 в 14:34
С DC Cooper

Ангелина Пелова, Long Live Rock`n`Roll

Ангелина Пелова е сбъднала мечтата на много рок-меломани по света. Тя е рок-журналист. Получава най-новите сингли и албуми на бандите, от които се интересува, пише ревюта и прави интервюта с рок-звезди. А когато това е възможно, ходи на техни концерти..

публикувано на 16.05.21 в 11:31

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от седем години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго..

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58