Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ирен Ценова: Българската жена e моето вдъхновение

И още: какво е учител по живот или лайф коуч

3
Ирен Ценова
Снимка: Личен архив

В рубриката „Британско-български истории“ днес ви представяме Ирен Ценова, а чрез разговора с нея, и една нова услуга, която все още не е професия, но навлиза сериозно на пазара на труда. Ако използваме най-употребявания все още английски термин за нейната професия, тя е лайф коуч, а това може може да се преведе като терапевт по личностно развитие.

Понятието произлиза от САЩ преди около 20 години и в буквален превод означава „треньор по живеене“.

Същината на лайф коучинга е да отключва потенциала на хората, за да максимизира тяхната успеваемост, да им помогне да постигнат онова, към което се стремят и усещат, че липсва в живота им.

В коучинга има разнообразни подразделения: бизнес коуч, литературен коуч, коуч по връзките и отношенията, по кариерното ориентиране, коуч по здравословен начин на живот или хранене.

Българката Ирен Ценова е треньор по личностно развитие във Великобритания. Професионалният ѝ път започва в британските железници, където достига до един от главните постове в корпоративния коучинг. Тогава се замисля как да приложи опита и знанията си в полза на българите и по-специално на българската жена, така че да ѝ помага в придобиването на увереност и сила. Така Ирен започва работа в индивидуалното коучване и създава група в социална мрежа, в която се включват български жени. Там тя напълно безвъзмездно споделя своите знания и прилага внимателно разработена система от упражнения, които всеки може да практикува, за да постигне онова, което чувста, че му липсва, но не може да постигне самостоятелно. Ирен посвещава работата си на българската жена, защото тя непрекъснато се удивлява и респектира от нейната сила, издръжливост и непрекъснат стремеж да се развива.

За да практикуваш професията лайф коуч, най-важното е да се развиваш непрекъснато, споделя тя: „Трябват 60% обучение и 40% работа. Терапевтът по личностно развитие не е просто разказвач на истории, а създател на системи и методики в полза на всяка отделна личност. Той открива у хората къде е потенциалът им, в кое са най-добри, намира начините да улесни живота им и да ги мотивира. Но не дава отговори на въпроси, а задава такива така, че личността сама да ги открие за себе си“.

Ирен допълва, че лайф коуч трябва да се избира много внимателно – след проучване, препоръки и личностно усещане.

За всичко това и още – чуйте от разговора на Ина Николова с Ирен Ценова в звуковите файлове.

Снимките са от обучението на членовете на фейсбук групата на Ирен Ценова, проведено в Лондон преди няколко месеца.


Галерия

Още от категорията

Веселин Диманов

Да тръгнеш по стъпките на Толкин

По стъпките на Толкин - така можем да наречем проекта на двама млади български журналисти, почитатели на творбите на JRR Tolkien, писателят, смятан за баща на жанра фентъзи в литературата. По стечение на обстоятелствата Веселин Диманов и Биана..

публикувано на 26.01.20 в 11:50

Зорница Рангелова, една Алиса в Страната на новите технологии

Докато сте гледали изборните студия на големите телевизии, замисляли ли сте се колко инженерна работа стои зад тях? Виждате и чувате един водещ, но идва ли ви наум, че няколко стотици специалисти са се оркестрирали в един и същи миг, за да..

публикувано на 19.01.20 в 11:50

Да живееш в чужда страна като на екскурзия

Нели Станчева е учителка от Стара Загора. Преподавала е в началния курс в няколко училища, най-дълго в СОУ “Железник“. Пристига в Англия преди няколко години, след като синът й решава да заживее тук, в графство Кент, на изток от Лондон. За нея страната..

обновено на 12.01.20 в 12:10
Бойко Боев по време на Фестивала на българската култура, организиран от групата през май миналата година

Бойко Боев: Искаме да направим българите във Великобритания видими

Първият ни гост за 2020 е Бойко Боев, създател на  Групата за разходки из Лондон – общност от българи, които опознават английската столица като заедно посещават различни места из нея, научават историята им, разговарят и се опознават помежду си. Досега..

публикувано на 05.01.20 в 11:50

Парите опорочават всяко изкуство, смята клоунът от Варна, който стана шеф готвач в Лондон

Живко Веселинов Драгостинов – това е истинското име на следващия ни гост, който в продължение на 15 години е бил професионален клоун в родната Варна. Разсмивал е деца по време на партита и е бил отдаден професионален забавлявач, най-търсеният гост на..

публикувано на 22.12.19 в 11:50
Боби Койчев

Боби Койчев: Лондон далеч не е идеален, но никога няма да спре да ме възхищава

Радиоводещ, ди-джей, шоумен, сценарист, автор, редактор, всичко това можем да кажем за следващия гост в „Британско-Български истории“. Борислав Койчев е един от гласовете на радио FM+ Стара Загора в продължение на 10 години през 90-те. После работи в..

публикувано на 15.12.19 в 11:50
Жезко Давидов, режисьор

Британски военен, оставил следа в България, става герой от филм

Жезко Давидов е български режисьор. Автор на повече от 60 документални филма, много от които дръзват да разследват и покажат неназовавани и неизвестни сред обществото факти като "Ботев в сянката на паметника" от 2015-та година, където се поставя въпроса как..

публикувано на 08.12.19 в 11:50
Таня Гергинова

Таня и нейната Земя на български рози на английския остров Уайт

„Земя на рози“ или Land of Roses– с това име вече шест години българското розово масло и неговите изключителни свойства събират все повече почитатели на малкия британски остров Уайт /Isle of Wight. Заслугата е на българката Таня Гергинова и..

публикувано на 01.12.19 в 11:50

Кристина Апостолова: Всяка Коледа на работното си място в Лондон получавам картичка на български език

Кристина Апостолова е от Стара Загора.Обича да пътува и да изследва различни места. Живяла е в Испания, а сега - в Лондон. Икономист по образование, Кристина  пише стихове и обича да посвещава всеки ден на една различна дума.  Работила е в Британската..

публикувано на 24.11.19 в 11:50
Цветана Водева

Цветана Водева: Ние, избралите да живеем извън България, сме приели един труден избор

Цветана Водева е учителка от България, която вече 20 години живее в столицата на Великобритания. В родния Велинград е преподавала информатика и английски език.  В момента преподава дигитални технологии в Сити Уестминстър Колидж в Лондон и..

публикувано на 17.11.19 в 11:50