Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вера Маринова – Аткинсън: Трябва да водиш в нещо, за да се състезаваш

Вера Маринова е едно от най-големите имена в българската спортна журналистика. С нейния глас и коментари свързваме най-успешните години на българската художествена гимнастика от времето на Златните момичета. Тя самата също е била Златно момиче, част от националния отбор по Художествена гимнастика през 70-те години. Световна шампионка с ансамбъла, с две златни и една бронзова световни титли от 1967, 69-та и 71-ва година. След това повече от 20 години работи в спортната редакция на Българската Национална Телевизия, била е и неин директор. В кариерата си е отразявала предимно спортни състезания по гимнастика и фигурно пързаляне, но също така лека атлетика, дори ветроходство, фехтовка стрелба с лък. В момента работи за Британската федерация по гимнастика.  

Премества се в Англия през 1995-та година, когато се омъжва за Джон Аткинсън, Живее в самия център на Англия, в Нюпорт, Уест Мидландс, малък град с типична английска атмосфера.

В края на август Групата за разходки из Лондон покани Вера на гости. Близо 50 българи пристигат от всички краища на Лондон в „Хайд парк“, за да се срещнат с Вера, да чуят на живо гласа й, да научат повече за нейния живот на Острова и да й разкажат как те си спомнят кариерата й. Един наистина горещ следобед, с много емоции и от двете страни, цветя и дружно изпята Happy Burthday, защото на следващия ден Вера е рожденичка.

Съпругът й Джон Аткинсън е голяма фигура в британската гимнастика, носител на званието MBE, Member of British Empire, за заслуги в развитието на спорта. Познанството им датира много преди да се оженят и е чисто професионално, срещали са се по различни спортни форуми, а Джон Аткинсън често идвал в България да черпи опит от българската гимнастика.

Вера Маринова разказа, че за първи път идва в Англия през 1971-ва година, след последното си участие на Световно първенство, за 6 месеца, поканена от британската федерация по гимнастика, за да показва как се хвърлят топка и бухалки, тъй като тук все още никой няма понятие от художествена гимнастика.

Стана дума и за Българския принос в световната художествена гимнастика. Страната ни има голям отпечатък и в Британската Художествена гимнастика. През 1997-ма година треньорката Надя Александрова идва от Пловдив и, по думите на Вера, вади Британския отбор от мезозойската ера.

В Лондон в момента работят поне 5 български треньорки, а българско момиче е новата шампионка на Великобритания за жени. Тя се казва Кристияна Витанова. Друга българка е на второ място. Треньорките и на двете са българки.

Бъдете добросъвестни, работете здраво, не спирайте да се учите и пазете достойнството си. И се опитвайте винаги да сте поне едно ниво отгоре. Трябва да водиш с нещо, за да се състезаваш“. Това посъветва на раздяла Вера Маринова – Аткинсън. Поискан съвет от нейния собствен житейски опит.

Разказите на Вера Маринова - Аткинсън можете да чуете в звуковите файлове. 


Галерия

Още от категорията

Бойко Григоров: В България има много умни и достойни хора, но не всички се реализират

Бойко Григоров е български геолог от Варна. Заедно със съпругата си и двете им деца, той емигрира в Лондон точно преди 30 години, през 1991-ва, веднага след демократичните промени в България. Единствения начин на семейството да остане във..

публикувано на 13.06.21 в 12:57

Юлия Абът: Човечността е най-важна, където и да живеем

Юлия Абът (Abbott) е българка, която от 13 години живее на Южното английско крайбрежие, като наскоро се е установила в град Сийфорд (Seaford). В България е била инженер по съобщителна техника, а край Ламанша (или Английския канал) се грижи за деца и..

публикувано на 30.05.21 в 14:34
С DC Cooper

Ангелина Пелова, Long Live Rock`n`Roll

Ангелина Пелова е сбъднала мечтата на много рок-меломани по света. Тя е рок-журналист. Получава най-новите сингли и албуми на бандите, от които се интересува, пише ревюта и прави интервюта с рок-звезди. А когато това е възможно, ходи на техни концерти..

публикувано на 16.05.21 в 11:31

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от седем години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго..

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58