Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българката Кристиана Витанова стана шампионка по художествена гимнастика на Великобритания

„Извинете ме, но не мога да ви почерпя с никакъв сладкиш, в нашата къща такива неща не се купуват от години“, това казва с усмивка, докато ме посреща в дома си, Кристиана Витанова, тазгодишната шампионка по художествена гимнастика на Великобритания при жените. Не се учудвам, наслушала се на истории за постоянния глад, на който се подлагат гимнастичките. Но съм респектирана, че близките й споделят заедно с нея тези лишения.

След като прие поканата ми за интервю, Кристиана ме покани да й гостувам в Лондонския квартал Чигуел, където живее.

Родена е в София, но семейството й се премества в Лондон, когато тя е на 1 година.

„Родителите ми ме записаха да тренирам художествена гимнастика, когато бях на 8 - имах огромна енергия, която трябваше да се овладява, непрекъснато подскачах, не можеха да ме спрат на едно място“, смее се Кристиана.

Започва да посещава най-близкия клуб в Северен Лондон. Там откриват потенциала й и още на втория месец тренировки я изпращат на международно състезание в Белгия. След него започват сериозните занимания с Кристиана.  Наскоро тя е навършила 18 години, два пъти е била шампионка на страната при девойките, а през 2019г. завоюва златото и при жените.

Нейната първа треньорка е българка – Даниела Балова, а шампионка я прави също българка – Ева Балова. „Българските и руските треньорки всъщност вдигат нивото на този спорт на Острова“, казва Кристиана.

От тази година тя се отказва от активната си спортна кариера. За съжаление, след всичките й успехи, Британската федерация по гимнастика не я подкрепя и не я изпраща на Световно първенство, макар че е покрила всички възможни критерии. Кристиана вижда причината в това, че първо художествената гимнастика не е достатъчно уважаван в страната спорт и, второ, тя е българка. „Затова, въпреки, че обожавам този спорт, вложила съм огромни  усилия и любов в него, съм принудена да спра да се състезавам“, казва Кристиана с горчивина. Хубавата новина е, че ще работи като треньор и скоро започва работа с малки деца в Лондон.

В колежа Кристиана учи в специалността „Спортни науки“. Тя ще й позволи в бъдеще да работи с атлети и да ги съветва във всеки аспект от подготовката им. Тя смята да продължи с тази специалност и в университет, след като се дипломира в колежа.

За дисциплината, трудностите, радостите, килограмите, художествената гимнастика в Англия, за победата тази година и бъдещето, чуйте от интервюто на Ина Николова с Кристиана Витанова в звуковите файлове.Галерия

Още от категорията

Оркестърът за филмова музика на Лондон концертира виртуално в три държави заради пандемията

Лондонският оркестър за филмова музика, ръководен от българките Росица и Ивелина Душеви , направи през октомври официална премиера на новия си проект. Видеото е било създадено по време на Извънредното положение във Великобритания, предизвикано от..

публикувано на 19.10.20 в 12:19

Животът ме научи да го приемам такъв, какъвто е

Тихомира Пейчева и семейството й живеят в Лондон от 7 години. Преместват се там от Индия, където пък са живели 13 години. Семейството живее в чужбина заради работата на съпруга на Тихомира, Петър, който е минен инженер. Когато преди 20 години..

публикувано на 11.10.20 в 13:12

"Тук" или "там", искам България да се превърнe в нормална държава за живот и развитие

Жана Сталева живее в Лондон от 8 години и работи като войсоувър (озвучаващ) артист и продуцент. Родена е в Пловдив, израснала в Хасково, където започва нейната кариера в радиото, в общинското Радио Хасково. След това води предавания в няколко..

публикувано на 04.10.20 в 12:05

„Дяволския мост“ – една настолна книга-игра, създадена в Лондон, основана на българска и славянска митология

Те са "Yellow Madhouse"/"Жълтата лудница“. Най-добри приятели от детството, любители на фентъзито и на ролевите игри, по които са запалени от ранните младежки години. Дотолкова, че създават „Дяволския мост“ – настолна ролева игра, която стъпва на..

публикувано на 27.09.20 в 18:28

Полицаите в Англия се ползват с огромно доверие, разказва Зорница Неделчева – пазител на реда в Лондон

Как бихте реагирали, ако сте полицай и в управлението ви нахлуе 90-годишна достолепна дама с картечница? Как се наричат английските полицаи? Какво е Хоби Боби? Как се обучават полицаите във Великобритания и какви са оръжията им?  По тези и още..

публикувано на 20.09.20 в 11:50

Красимир Киров и енергията на Слънцето

Срещаме ви със старозагореца Красимир Киров. Той е учен, физик, който работи в областта на плазмената физика. Възпитаник е на Математическата гимназия в Стара Загора, випуск 1988-ма. След това е завършил Физика в Софийския университет...

публикувано на 13.09.20 в 11:50

Александър Кид: Улицата е най-добрата сцена

Alexander Kyd е творческия псевдоним на Александър Василков. Той е българин, роден в София, филолог, музикант, който понастоящем живее в Лондон и свири на китара по лондонски улици и гари. Композира своя собствена музика, която може да се чуе в неговия..

публикувано на 06.09.20 в 11:50

Борис Лапшов: Бъларските театрални училища са на световно ниво

Борис Лапшов ( Boris Alexander ) е актьор и певец, който живее и работи в Лондон. Той е на 32 години. Учил е в НАТФИЗ, завършил е Театралния департамент на Нов Български Университет при проф. Румен Цонев и проф. Цветана Манева, а по време на следването..

публикувано на 02.08.20 в 13:07

Неправителствени организации съветват европейците как да защитят правата си след Брекзит

Тони Петкова помага на европейските граждани, живеещи във Великобритания да получат имиграционен статут, който да им позволи да останат да живеят, учат и работят на Острова след Брекзит. След като страната реши да напусне Европейския съюз, Хоум..

публикувано на 26.07.20 в 11:50
Красимир Василев

Да правиш бизнес във Великобритания е много лесно

Красимир Василев и годеницата му имат компания за счетоводни услуги в Лондон. Живеят в британската столица от 5 години. Красимир е завършил Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград. Година след дипломирането си заминава за..

публикувано на 19.07.20 в 13:27