Елина Стоянова: Мечтите се сбъдват, не се отказвайте

5
Елина Стоянова пред книжарницата

„Книжарницата е наша малка, българска общност, в която всички сме равни и изпитваме обща любов към литературата“. Така с едно изречение Елина Стоянова представя своето малко кътче, създадено за всички българи и приятели в центъра на лондонския квартал Уолтъмстоу, където живеят много наши сънародници. На повечето места с големи български общности на Острова, обикновено има български хранителни магазини, ресторанти, баничарници и куриерски постове, но засега това е единствената българска книжарница и библиотека в Лондон и в цяла Великобритания. Елина и нейната приятелка и съдружничка Милена я създават преди три години.

„Уморих се да чета книги на английски език, липсваше ми българска книга, исках да споделя това и с други хора, защото знаех, че не само аз изпитвам тази празнота“, казва Елина. Така възниква „Имало едно време/ Once upon a time”. Тук можете да си купите и поръчате да ви доставят българска книга, да наемете книги, като се запишете в библиотеката, да седнете и да почетете на спокойствие, докато пийвате кафе или чай, да се срещнете с приятели или просто да се отбиете, за да си поговорите с Елина, която в момента е единствената стопанка на това място. Всъщност, тя рядко остава тук сама, за трите си години живот „Имало едно време“ се е превърнало в истински дом на общност, която е жадна за изкуство, знания, култура или срещи със себеподобни хора – тук се организират литературни четения, представяния на книги, работилници по различни изкуства, чествания и всякакви радващи духа събития.

Надяваме се " Имало едно време... " да се превърне в кътче, където българите, любители на книги да се чувстват като сред приятели, изпълнени с творческа енергия и хубави мисли, четем във Фейсбук страницата на книжарницата. Тази мисия изглежда изпълнена.

„Ако имате мечта, не се отказвайте. Аз съм едно обикновено момиче и „Имало едно време“ е моята сбъдната мечта. Щом аз мога да го направя, и вие можете“, казва Елина.

Цялото интервю на Ина Николова с Елина Стоянова можете да чуете в звуковите файлове.


Галерия

Още от категорията

Жезко Давидов, режисьор

Британски военен, оставил следа в България, става герой от филм

Жезко Давидов е български режисьор. Автор на повече от 60 документални филма, много от които дръзват да разследват и покажат неназовавани и неизвестни сред обществото факти като "Ботев в сянката на паметника" от 2015-та година, където се поставя въпроса как..

публикувано на 08.12.19 в 11:50
Таня Гергинова

Таня и нейната Земя на български рози на английския остров Уайт

„Земя на рози“ или Land of Roses– с това име вече шест години българското розово масло и неговите изключителни свойства събират все повече почитатели на малкия британски остров Уайт /Isle of Wight. Заслугата е на българката Таня Гергинова и..

публикувано на 01.12.19 в 11:50

Кристина Апостолова: Всяка Коледа на работното си място в Лондон получавам картичка на български език

Кристина Апостолова е от Стара Загора.Обича да пътува и да изследва различни места. Живяла е в Испания, а сега - в Лондон. Икономист по образование, Кристина  пише стихове и обича да посвещава всеки ден на една различна дума.  Работила е в Британската..

публикувано на 24.11.19 в 11:50
Цветана Водева

Цветана Водева: Ние, избралите да живеем извън България, сме приели един труден избор

Цветана Водева е учителка от България, която вече 20 години живее в столицата на Великобритания. В родния Велинград е преподавала информатика и английски език.  В момента преподава дигитални технологии в Сити Уестминстър Колидж в Лондон и..

публикувано на 17.11.19 в 11:50

Българката Кристиана Витанова стана шампионка по художествена гимнастика на Великобритания

„Извинете ме, но не мога да ви почерпя с никакъв сладкиш, в нашата къща такива неща не се купуват от години“ , това казва с усмивка, докато ме посреща в дома си, Кристиана Витанова, тазгодишната шампионка по художествена гимнастика на Великобритания..

публикувано на 27.10.19 в 11:50
Калин Калпачев

Всяка следваща снимка е зрънце опит във фотографията

Калин Калпакчиев е от Казанлък, където е бил учител, търгувал е с компютри и е карал такси, а фотографията е била негово хоби. За Англия заминава през 2010 г., 7 години живее и работи в Лондон, а скоро се премества в Уелс. Във Великобритания..

публикувано на 20.10.19 в 11:50

Ива Ангеличева представя български творци в Англия

Ива Ангеличева е от Велико Търново. Тя е само на 24 години, но тази година се състоя третото поредно годишно издание на фестивала „Дива Роза“, организиран в Лондон от нейната агенция. Той представя български музиканти, родни храни, облекла, традиции..

публикувано на 13.10.19 в 11:50
Деси Колева

Деси Колева: Българският бизнес в чужбина преуспява

Днес ви представяме Деси Колева, една от дамите – основателки на Федерацията на националните бизнеси в Англия, които пък са инициатори на Българските бизнес награди. За тях ви разказвахме още през месец май, чрез участието на старозагорката..

публикувано на 06.10.19 в 11:50
архитект Елена Димитрова

Работещите закони поставят една красива гледка над бизнеса и печалбите

Елена Димитрова е архитект, на 27-години, от София. Завършила е образованието си в Лондонския University of Westminster, в момента работи и живее в Англия. Тя е част от екипа на дизайн ориентирано студио, което изработва идейни проекти за..

публикувано на 29.09.19 в 11:50
Така изглеждат ученическите униформи в едно английско училище в Глостър

В британските училища най-важното е взаимното уважение

В седмицата, в която започна новата учебна година в рубриката „Британско-български истории“ ви представяме една българска учителка, която преподава в Лондон. Десислава Димитрова е работила повече от 18 години като учител и в системата на..

публикувано на 22.09.19 в 11:50