Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Таня и нейната Земя на български рози на английския остров Уайт

4
Таня Гергинова

„Земя на рози“ или Land of Roses– с това име вече шест години българското розово масло и неговите изключителни свойства събират все повече почитатели на малкия британски остров Уайт /Isle of Wight. Заслугата е на българката Таня Гергинова и нейния съпруг. Двамата заживяват там през 2013-та година в един от главните му градове Райд/Ryde. Той премества там практиката си на стоматолог, а Таня взема решението да превърне любовта си към българските рози и продукти от тях в своя професия. Двамата отварят магазин на главната улица, в който работи Таня, а малко по-късно разширяват бизнеса и в Интернет. Остров Уайт е курортно място, посещава се от много туристи, предимно през  месеците от март до октомври. През останалото време от годината продажбите се извършват през сайта и така вече достигат до всяка точка по света.

„Винаги съм обожавала козметиката от рози, но когато започнах тази работа установих, че клиентите знаят много малко за качествата на розовото масло, обикновено ги търсят просто защото харесват аромата“, казва Таня. Затова тя разговаря много с всеки посетител в магазинчето и разказва за изключителните свойства на българското розово масло, за това колко ценно, скъпо и световно признато е то, за Долината на розите и Празника на розата ва Казанлък. Така постепенно тя се превръща в посланик на България на остров Уайт, а чрез Интернет-сайта и по целия свят. 

Таня разказва, че посетителите често се връщат в магазинчето със свои приятели, на които показват продуктите и им разказват историите, чути преди това. „Учудвам се колко много са запомнили и с каква страст го предават“,  разказва тя. Много от тях са наистина благодарни, защото допреди да чуят разказите на Таня и да изпробват продуктите, дори не са подозирали какво богатство са открили. Други посещават България, вдъхновени от българската роза, а после се връщат и разказват, благодарни, че са открили страната ни и като туристическа дестинация. 

Таня и съпругът ѝ са от Перник, но откакто имат този бизнес, също посещават често Казанлък за Празника на розата. 

За това как страстта на Таня се превръща от бизнес в нейна и на съпруга ѝ мисия - да популяризират качествата на българската роза, уникалността на Долината на розите и на българската природа, чуйте повече от интервюто на Ина Николова в звуковите файлове.

Галерия

Още от категорията

На лайнера Коста Маджика през октомври 2019

Отвориш ли се за света, и той ще се отвори за теб

Дари Мишева живее в Лондон от 9 години. Родена в Ловеч, дълги години е живяла в Дупница, по-малко в Банско и Разлог, а като студентка – във Велико Търново. Учител по български език и история, съосновател и преподавател на българско училище в Лондон...

публикувано на 05.04.20 в 11:50

Гери Аргирова: В света на музиката всички хора са еднакво приети

Гергана Аргирова е пианистка от България, създател на музикална школа в Лондон, където деца и младежи с аутизъм откриват света на музиката. Всъщност, в   London Music Box всякакви хора от всички възрасти се учат да свирят на някакъв музикален..

публикувано на 22.03.20 в 11:50

Никой няма да те подсети, че имаш права, трябва да си ги потърсиш сам

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в родния си град. Повече от 20 години живее във Великобритания, където се е дипломирал като магистър по мениджмънт на околната среда, има и дипломи по социална и здравна дейност...

публикувано на 08.03.20 в 11:50

Да правиш музика в Лондон е свобода

Десислава Димитрова е флейтистка, родена в Русе и живееща в Лондон. Завършила е музикално училище в България, Музикалната Академия в София и магистратура в Белгия. Тя е международен артист, свирила е като солист и в симфонични и оперни оркестри в Русе,..

публикувано на 01.03.20 в 11:50

Надежда, която побеждава страха от неизвестното

Надежда Давидова е финансист, майка, студент и пътешественик. Родена в София, а от близо четири години живее в Лондон със семейството си – съпруга си Александър и 8-годишната им дъщеря. „ Искахме да поживеем в чужбина и избрахме Англия, тъй като..

публикувано на 23.02.20 в 11:50
Пунта Кана, лято 2019

Димитър Ходжев - от силата на мускулите до физичните сили

Димитър Ходжев в България познаваме като Митьо Крика - културист и участник в шоу програми и тв риалити формати. Във Великобритания обаче вече 10 години е учител: по физическо възпитание на малките ученици, а по физика и математика на ученици от 7..

публикувано на 09.02.20 в 11:50

Росен Зелев, един космополитен родопчанин в Бейзингстоук

Росен Зелев е на 27 години, родом от Доспат, живял е в София, 6 години във Виена, а от година е в английското градче Бейсингстоук – на 1 час югозападно от Лондон. По образование е ландшафтен инженер, но е работил като таксиметров шофьор, занимавал..

публикувано на 02.02.20 в 11:50
Веселин Диманов

Да тръгнеш по стъпките на Толкин

По стъпките на Толкин - така можем да наречем проекта на двама млади български журналисти, почитатели на творбите на JRR Tolkien, писателят, смятан за баща на жанра фентъзи в литературата. По стечение на обстоятелствата Веселин Диманов и Биана..

публикувано на 26.01.20 в 11:50

Зорница Рангелова, една Алиса в Страната на новите технологии

Докато сте гледали изборните студия на големите телевизии, замисляли ли сте се колко инженерна работа стои зад тях? Виждате и чувате един водещ, но идва ли ви наум, че няколко стотици специалисти са се оркестрирали в един и същи миг, за да..

публикувано на 19.01.20 в 11:50

Да живееш в чужда страна като на екскурзия

Нели Станчева е учителка от Стара Загора. Преподавала е в началния курс в няколко училища, най-дълго в СОУ “Железник“. Пристига в Англия преди няколко години, след като синът й решава да заживее тук, в графство Кент, на изток от Лондон. За нея страната..

обновено на 12.01.20 в 12:10