Таня и нейната Земя на български рози на английския остров Уайт

4
Таня Гергинова

„Земя на рози“ или Land of Roses– с това име вече шест години българското розово масло и неговите изключителни свойства събират все повече почитатели на малкия британски остров Уайт /Isle of Wight. Заслугата е на българката Таня Гергинова и нейния съпруг. Двамата заживяват там през 2013-та година в един от главните му градове Райд/Ryde. Той премества там практиката си на стоматолог, а Таня взема решението да превърне любовта си към българските рози и продукти от тях в своя професия. Двамата отварят магазин на главната улица, в който работи Таня, а малко по-късно разширяват бизнеса и в Интернет. Остров Уайт е курортно място, посещава се от много туристи, предимно през  месеците от март до октомври. През останалото време от годината продажбите се извършват през сайта и така вече достигат до всяка точка по света.

„Винаги съм обожавала козметиката от рози, но когато започнах тази работа установих, че клиентите знаят много малко за качествата на розовото масло, обикновено ги търсят просто защото харесват аромата“, казва Таня. Затова тя разговаря много с всеки посетител в магазинчето и разказва за изключителните свойства на българското розово масло, за това колко ценно, скъпо и световно признато е то, за Долината на розите и Празника на розата ва Казанлък. Така постепенно тя се превръща в посланик на България на остров Уайт, а чрез Интернет-сайта и по целия свят. 

Таня разказва, че посетителите често се връщат в магазинчето със свои приятели, на които показват продуктите и им разказват историите, чути преди това. „Учудвам се колко много са запомнили и с каква страст го предават“,  разказва тя. Много от тях са наистина благодарни, защото допреди да чуят разказите на Таня и да изпробват продуктите, дори не са подозирали какво богатство са открили. Други посещават България, вдъхновени от българската роза, а после се връщат и разказват, благодарни, че са открили страната ни и като туристическа дестинация. 

Таня и съпругът ѝ са от Перник, но откакто имат този бизнес, също посещават често Казанлък за Празника на розата. 

За това как страстта на Таня се превръща от бизнес в нейна и на съпруга ѝ мисия - да популяризират качествата на българската роза, уникалността на Долината на розите и на българската природа, чуйте повече от интервюто на Ина Николова в звуковите файлове.

Галерия

Още от категорията

Жезко Давидов, режисьор

Британски военен, оставил следа в България, става герой от филм

Жезко Давидов е български режисьор. Автор на повече от 60 документални филма, много от които дръзват да разследват и покажат неназовавани и неизвестни сред обществото факти като "Ботев в сянката на паметника" от 2015-та година, където се поставя въпроса как..

публикувано на 08.12.19 в 11:50

Кристина Апостолова: Всяка Коледа на работното си място в Лондон получавам картичка на български език

Кристина Апостолова е от Стара Загора.Обича да пътува и да изследва различни места. Живяла е в Испания, а сега - в Лондон. Икономист по образование, Кристина  пише стихове и обича да посвещава всеки ден на една различна дума.  Работила е в Британската..

публикувано на 24.11.19 в 11:50
Цветана Водева

Цветана Водева: Ние, избралите да живеем извън България, сме приели един труден избор

Цветана Водева е учителка от България, която вече 20 години живее в столицата на Великобритания. В родния Велинград е преподавала информатика и английски език.  В момента преподава дигитални технологии в Сити Уестминстър Колидж в Лондон и..

публикувано на 17.11.19 в 11:50
Елина Стоянова пред книжарницата

Елина Стоянова: Мечтите се сбъдват, не се отказвайте

„Книжарницата е наша малка, българска общност, в която всички сме равни и изпитваме обща любов към литературата“. Така с едно изречение Елина Стоянова представя своето малко кътче, създадено за всички българи и приятели в центъра на лондонския квартал..

публикувано на 10.11.19 в 11:50

Българката Кристиана Витанова стана шампионка по художествена гимнастика на Великобритания

„Извинете ме, но не мога да ви почерпя с никакъв сладкиш, в нашата къща такива неща не се купуват от години“ , това казва с усмивка, докато ме посреща в дома си, Кристиана Витанова, тазгодишната шампионка по художествена гимнастика на Великобритания..

публикувано на 27.10.19 в 11:50
Калин Калпачев

Всяка следваща снимка е зрънце опит във фотографията

Калин Калпакчиев е от Казанлък, където е бил учител, търгувал е с компютри и е карал такси, а фотографията е била негово хоби. За Англия заминава през 2010 г., 7 години живее и работи в Лондон, а скоро се премества в Уелс. Във Великобритания..

публикувано на 20.10.19 в 11:50

Ива Ангеличева представя български творци в Англия

Ива Ангеличева е от Велико Търново. Тя е само на 24 години, но тази година се състоя третото поредно годишно издание на фестивала „Дива Роза“, организиран в Лондон от нейната агенция. Той представя български музиканти, родни храни, облекла, традиции..

публикувано на 13.10.19 в 11:50
Деси Колева

Деси Колева: Българският бизнес в чужбина преуспява

Днес ви представяме Деси Колева, една от дамите – основателки на Федерацията на националните бизнеси в Англия, които пък са инициатори на Българските бизнес награди. За тях ви разказвахме още през месец май, чрез участието на старозагорката..

публикувано на 06.10.19 в 11:50
архитект Елена Димитрова

Работещите закони поставят една красива гледка над бизнеса и печалбите

Елена Димитрова е архитект, на 27-години, от София. Завършила е образованието си в Лондонския University of Westminster, в момента работи и живее в Англия. Тя е част от екипа на дизайн ориентирано студио, което изработва идейни проекти за..

публикувано на 29.09.19 в 11:50
Така изглеждат ученическите униформи в едно английско училище в Глостър

В британските училища най-важното е взаимното уважение

В седмицата, в която започна новата учебна година в рубриката „Британско-български истории“ ви представяме една българска учителка, която преподава в Лондон. Десислава Димитрова е работила повече от 18 години като учител и в системата на..

публикувано на 22.09.19 в 11:50