Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зорница Рангелова, една Алиса в Страната на новите технологии

Докато сте гледали изборните студия на големите телевизии, замисляли ли сте се колко инженерна работа стои зад тях? Виждате и чувате един водещ, но идва ли ви наум, че няколко стотици специалисти са се оркестрирали в един и същи миг, за да осигурят мащабната зрелищна картина около него?

В английската телевизия ВВС, един от диригентите зад кадър в последните четири студия, отразявали референдумите в Шотландия, за Брекзит, изборите за Европейски депутати и Британския Парламент, е Зорница Рангелова, инженер от Стара Загора, завършила Техническия университет в София.

Историята, довела я в Лондон преди 18 години, звучи като сътворена за Алиса в Страната на чудесата. В чест на дипломирането си, Зорница решава да си подари море с приятели в Испания. Вместо това, случайността я отвежда в колеж в английската столица, където обаче се оказва твърде скучно. Визитна картичка, подадена от атрактивна минувачка, я отвежда на непознато за нея място, за което много футболни фенове мечтаят - Стамфорд, стадионът на Челси. Там й предлагат работа - канят да участва в изграждането на тяхната Уайфай –мрежа...

Години по-късно Зорница работи в историческата сграда Буш Хаус, от която излъчва радио BBC World Service. Там й разказват спомени за Георги Марков, който обичал да черпи колегите си с ракия от малко шише, носено във вътрешния джоб на сакото му.

Наскоро е приключила серия проекти, свързани с техническото изграждане на новите студия в ВВС. 

Зорница казва, че винаги се е водила от любовта си към технологиите и забавленията. Преди година тази любов я отвежда на Таймс Скуеър в Ню Йорк , Дисни Уърлд в Орландо и на още два континента, за да прави светлинни инсталации. „А когато напрежението приключи, светлините угаснат и изборните резултати са ясни, каквито и да са те, всички от екипа отиваме да пием бира“, смее се Зорница.

Разказва, че онова, което я кара все още да живее в Лондон, са облаците: „Много бързо се движат, обожавам да ги гледам и всеки път, щом ми стане тъжно, просто поглеждам нагоре“.

А в Стара Загора любими са ѝ Аязмото, нощните светлини и градинката с кошери на село.

Целия разказ за чудните приключения на Зорница в Света на технологиите можете да чуете в звуковите файлове от интервюто на Ина Николова.

Линкове към проекти на Зорница:


Галерия

Още от категорията

Оркестърът за филмова музика на Лондон концертира виртуално в три държави заради пандемията

Лондонският оркестър за филмова музика, ръководен от българките Росица и Ивелина Душеви , направи през октомври официална премиера на новия си проект. Видеото е било създадено по време на Извънредното положение във Великобритания, предизвикано от..

публикувано на 19.10.20 в 12:19

Животът ме научи да го приемам такъв, какъвто е

Тихомира Пейчева и семейството й живеят в Лондон от 7 години. Преместват се там от Индия, където пък са живели 13 години. Семейството живее в чужбина заради работата на съпруга на Тихомира, Петър, който е минен инженер. Когато преди 20 години..

публикувано на 11.10.20 в 13:12

"Тук" или "там", искам България да се превърнe в нормална държава за живот и развитие

Жана Сталева живее в Лондон от 8 години и работи като войсоувър (озвучаващ) артист и продуцент. Родена е в Пловдив, израснала в Хасково, където започва нейната кариера в радиото, в общинското Радио Хасково. След това води предавания в няколко..

публикувано на 04.10.20 в 12:05

„Дяволския мост“ – една настолна книга-игра, създадена в Лондон, основана на българска и славянска митология

Те са "Yellow Madhouse"/"Жълтата лудница“. Най-добри приятели от детството, любители на фентъзито и на ролевите игри, по които са запалени от ранните младежки години. Дотолкова, че създават „Дяволския мост“ – настолна ролева игра, която стъпва на..

публикувано на 27.09.20 в 18:28

Полицаите в Англия се ползват с огромно доверие, разказва Зорница Неделчева – пазител на реда в Лондон

Как бихте реагирали, ако сте полицай и в управлението ви нахлуе 90-годишна достолепна дама с картечница? Как се наричат английските полицаи? Какво е Хоби Боби? Как се обучават полицаите във Великобритания и какви са оръжията им?  По тези и още..

публикувано на 20.09.20 в 11:50

Красимир Киров и енергията на Слънцето

Срещаме ви със старозагореца Красимир Киров. Той е учен, физик, който работи в областта на плазмената физика. Възпитаник е на Математическата гимназия в Стара Загора, випуск 1988-ма. След това е завършил Физика в Софийския университет...

публикувано на 13.09.20 в 11:50

Александър Кид: Улицата е най-добрата сцена

Alexander Kyd е творческия псевдоним на Александър Василков. Той е българин, роден в София, филолог, музикант, който понастоящем живее в Лондон и свири на китара по лондонски улици и гари. Композира своя собствена музика, която може да се чуе в неговия..

публикувано на 06.09.20 в 11:50

Борис Лапшов: Бъларските театрални училища са на световно ниво

Борис Лапшов ( Boris Alexander ) е актьор и певец, който живее и работи в Лондон. Той е на 32 години. Учил е в НАТФИЗ, завършил е Театралния департамент на Нов Български Университет при проф. Румен Цонев и проф. Цветана Манева, а по време на следването..

публикувано на 02.08.20 в 13:07

Неправителствени организации съветват европейците как да защитят правата си след Брекзит

Тони Петкова помага на европейските граждани, живеещи във Великобритания да получат имиграционен статут, който да им позволи да останат да живеят, учат и работят на Острова след Брекзит. След като страната реши да напусне Европейския съюз, Хоум..

публикувано на 26.07.20 в 11:50
Красимир Василев

Да правиш бизнес във Великобритания е много лесно

Красимир Василев и годеницата му имат компания за счетоводни услуги в Лондон. Живеят в британската столица от 5 години. Красимир е завършил Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград. Година след дипломирането си заминава за..

публикувано на 19.07.20 в 13:27