Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зорница Рангелова, една Алиса в Страната на новите технологии

Докато сте гледали изборните студия на големите телевизии, замисляли ли сте се колко инженерна работа стои зад тях? Виждате и чувате един водещ, но идва ли ви наум, че няколко стотици специалисти са се оркестрирали в един и същи миг, за да осигурят мащабната зрелищна картина около него?

В английската телевизия ВВС, един от диригентите зад кадър в последните четири студия, отразявали референдумите в Шотландия, за Брекзит, изборите за Европейски депутати и Британския Парламент, е Зорница Рангелова, инженер от Стара Загора, завършила Техническия университет в София.

Историята, довела я в Лондон преди 18 години, звучи като сътворена за Алиса в Страната на чудесата. В чест на дипломирането си, Зорница решава да си подари море с приятели в Испания. Вместо това, случайността я отвежда в колеж в английската столица, където обаче се оказва твърде скучно. Визитна картичка, подадена от атрактивна минувачка, я отвежда на непознато за нея място, за което много футболни фенове мечтаят - Стамфорд, стадионът на Челси. Там й предлагат работа - канят да участва в изграждането на тяхната Уайфай –мрежа...

Години по-късно Зорница работи в историческата сграда Буш Хаус, от която излъчва радио BBC World Service. Там й разказват спомени за Георги Марков, който обичал да черпи колегите си с ракия от малко шише, носено във вътрешния джоб на сакото му.

Наскоро е приключила серия проекти, свързани с техническото изграждане на новите студия в ВВС. 

Зорница казва, че винаги се е водила от любовта си към технологиите и забавленията. Преди година тази любов я отвежда на Таймс Скуеър в Ню Йорк , Дисни Уърлд в Орландо и на още два континента, за да прави светлинни инсталации. „А когато напрежението приключи, светлините угаснат и изборните резултати са ясни, каквито и да са те, всички от екипа отиваме да пием бира“, смее се Зорница.

Разказва, че онова, което я кара все още да живее в Лондон, са облаците: „Много бързо се движат, обожавам да ги гледам и всеки път, щом ми стане тъжно, просто поглеждам нагоре“.

А в Стара Загора любими са ѝ Аязмото, нощните светлини и градинката с кошери на село.

Целия разказ за чудните приключения на Зорница в Света на технологиите можете да чуете в звуковите файлове от интервюто на Ина Николова.

Линкове към проекти на Зорница:


Галерия

Още от категорията

Гери Аргирова: В света на музиката всички хора са еднакво приети

Гергана Аргирова е пианистка от България, създател на музикална школа в Лондон, където деца и младежи с аутизъм откриват света на музиката. Всъщност, в   London Music Box всякакви хора от всички възрасти се учат да свирят на някакъв музикален..

публикувано на 22.03.20 в 11:50

Никой няма да те подсети, че имаш права, трябва да си ги потърсиш сам

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в родния си град. Повече от 20 години живее във Великобритания, където се е дипломирал като магистър по мениджмънт на околната среда, има и дипломи по социална и здравна дейност...

публикувано на 08.03.20 в 11:50

Да правиш музика в Лондон е свобода

Десислава Димитрова е флейтистка, родена в Русе и живееща в Лондон. Завършила е музикално училище в България, Музикалната Академия в София и магистратура в Белгия. Тя е международен артист, свирила е като солист и в симфонични и оперни оркестри в Русе,..

публикувано на 01.03.20 в 11:50

Надежда, която побеждава страха от неизвестното

Надежда Давидова е финансист, майка, студент и пътешественик. Родена в София, а от близо четири години живее в Лондон със семейството си – съпруга си Александър и 8-годишната им дъщеря. „ Искахме да поживеем в чужбина и избрахме Англия, тъй като..

публикувано на 23.02.20 в 11:50
Пунта Кана, лято 2019

Димитър Ходжев - от силата на мускулите до физичните сили

Димитър Ходжев в България познаваме като Митьо Крика - културист и участник в шоу програми и тв риалити формати. Във Великобритания обаче вече 10 години е учител: по физическо възпитание на малките ученици, а по физика и математика на ученици от 7..

публикувано на 09.02.20 в 11:50

Росен Зелев, един космополитен родопчанин в Бейзингстоук

Росен Зелев е на 27 години, родом от Доспат, живял е в София, 6 години във Виена, а от година е в английското градче Бейсингстоук – на 1 час югозападно от Лондон. По образование е ландшафтен инженер, но е работил като таксиметров шофьор, занимавал..

публикувано на 02.02.20 в 11:50
Веселин Диманов

Да тръгнеш по стъпките на Толкин

По стъпките на Толкин - така можем да наречем проекта на двама млади български журналисти, почитатели на творбите на JRR Tolkien, писателят, смятан за баща на жанра фентъзи в литературата. По стечение на обстоятелствата Веселин Диманов и Биана..

публикувано на 26.01.20 в 11:50

Да живееш в чужда страна като на екскурзия

Нели Станчева е учителка от Стара Загора. Преподавала е в началния курс в няколко училища, най-дълго в СОУ “Железник“. Пристига в Англия преди няколко години, след като синът й решава да заживее тук, в графство Кент, на изток от Лондон. За нея страната..

обновено на 12.01.20 в 12:10
Бойко Боев по време на Фестивала на българската култура, организиран от групата през май миналата година

Бойко Боев: Искаме да направим българите във Великобритания видими

Първият ни гост за 2020 е Бойко Боев, създател на  Групата за разходки из Лондон – общност от българи, които опознават английската столица като заедно посещават различни места из нея, научават историята им, разговарят и се опознават помежду си. Досега..

публикувано на 05.01.20 в 11:50

Парите опорочават всяко изкуство, смята клоунът от Варна, който стана шеф готвач в Лондон

Живко Веселинов Драгостинов – това е истинското име на следващия ни гост, който в продължение на 15 години е бил професионален клоун в родната Варна. Разсмивал е деца по време на партита и е бил отдаден професионален забавлявач, най-търсеният гост на..

публикувано на 22.12.19 в 11:50