Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да тръгнеш по стъпките на Толкин

6
Веселин Диманов

По стъпките на Толкин - така можем да наречем проекта на двама млади български журналисти, почитатели на творбите на JRR Tolkien, писателят, смятан за баща на жанра фентъзи в литературата.

По стечение на обстоятелствата Веселин Диманов и Биана Гунчева живеят в Бирмингам – градът, където е израснал, учил и  живял авторът на „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

Ина Николова се запозна и разговаря с Веселин Диманов след негов пост от 16 януари в социалните мрежи, който публикуваме:

Преди близо една година, вдъхновен от магията на книгите му, както и от филмовата поредица, представена от Peter Jackson, се роди идеята ми да тръгнем по стъпките му и да напишем голям материал за живота му, който материал да ни отведе до наследника, завършил голяма част от книгите му - Кристофър Толкин.

Тази моя идея ме сблъска с добре познатите на всички фенове кули в Бирмингам, за които се смята, че са били вдъхновение за романа му "The Two Towers". Намерихме и посетихме църквата, където самият Толкин е бил Altar boy, ходихме и се разхождахме до училището, което е завършил. Открих много неща, които и до ден днешен ме изумяват и вдъхновяват. Един от най-хубавите моменти бе, когато посетихме “The Shire Country Park”, който парк много прилича на “Графството” или т.нар. “The Shire” - фантастична страна в Средна земя, описана в романите „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“.

През 2019 година, въпреки всички идеи и вдъхновения, на които волно или неволно попаднахме, тази идея се поотложи за едно “по-свободно време”, което ако го чакаш всъщност никога не идва.

Наистина...

През последните няколко дни, заедно с моята половинка Биана най-накрая планирахме да пътуваме до Франция, където живее Кристофър Толкин, за да го намерим и да му предложим да го интервюираме, както и да му разкажем за нашите пътешествия досега. Положихме големи усилия да намерим контакт или някаква следа, която да ни отведе до правилното място.

Днес разбирам от източници във Франция, че днес г-н Кристофър Толкин е починал на 95-годишна възраст. Светла му памет.

Той е човекът, завършил голяма част от творбите на своя баща.

Автор е на множество книги:

"The Return of the Shadow"

"The Letters of J. R. R. Tolkien"

"The War of the Ring" и т.н.

Съжалявам единствено, че лятото на 2019 година го загубих, занимавайки се с други, не толкова важни неща, които ме отдалечиха от главната ми идея. Сега това ще остане една моя неосъществена мечта, която обаче за пореден път ми доказа и припомни, че когато имате онова специално усещане за дадена идея – просто трябва да му се доверите.

Сега.

Защото времето не ни принадлежи, както и ние на него.

Бъдете смели. Рискувайте.

Веселин Диманов е от Пловдив, учил е политология в Пловдивския университет, след това живее в София и се занимава с политическа журналистика. Работил е за няколко медии, а най-дългогодишната му работа е като автор в Интернет-медията “Гласът на младите хора“. Преди няколко години заживява в Бирмингам, където и откъдето продължава да работи по свои журналистически проекти. Става почитател на Толкин и творбите му след излизането на филмовата поредица „Властелинът на пръстените“ на режисьора Питър Джаксън през 2001 година. Филмът и романите имат милиони фенове по цял сват, които почитат творбите му и непреходните послания в тях с различни събития – фестивали, масови гледания на филма и Денят за четене на Толкин.

Ще продължи ли проектът, какво значи да си почитател на Толкин, за това чуйте от разговора на Ина Николова с Веселин Диманов в звуковите файлове.

Галерия

Още от категорията

Доброволецът Атанас Цветански – един обикновен герой

Атанас Цветански е един от десетките хиляди доброволци, които се включиха в борбата с пандемията от COVID-19 във Великобритания. От началото на кризата той е на първа линия, шофирайки линейка на Червения кръст. Годеницата му Мария пък, помага на..

публикувано на 31.05.20 в 11:50

Българските училища в чужбина са едни от най-големите обединители на общностите ни извън родината

Д-р Валентина Александрова-Кирова е завършила специалност история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" . След защитата на докторската си дисертация   печели изследователска стипендия на престижната фондация „Александър фон Хумболт“...

публикувано на 24.05.20 в 13:32

Дария Каменска: Раждането на бебе може да бъде прекрасно преживяване

Днешният ни гост в Британско-Български истории се казва Дария Каменска. Тя е на 37 години, родена е в Бургас, завършила е история в Софийския университет. От 8   години живее в Англия, в Хорли - малък град близо до Лондон. Практикува и преподава..

публикувано на 17.05.20 в 11:50

Руси Русев – бизнесменът, който живееше на улицата

Руси Русев се озовава в Англия след като става жертва на измама. Получава обещание за работа в Нотингам, но на място се оказва, че фирмата - посредник приема комисионни, срещу които осигурява ужасяващи условия на труд и живот. В България Руси..

публикувано на 10.05.20 в 13:27

Пандемията отключи и нашата съпричастност, не само страховете

В криза, каквато е световната пандемия на Ковид-19, хората реагират в три зони на комфорт. Първият тип са тези, които не излизат от зоната си на комфорт. Те следят всички новини, оплакват се и непрекъснато търсят аудитория, за да споделят своята..

публикувано на 03.05.20 в 11:50

Любомир, който изгражда мостове между българите в Оксфорд

Любомир Делигинев е строителен инженер, който живее в Оксфорд от 2015 година и вече се е превърнал в сърцето на българската общност в този град. Роден е в Хасково, дипломира се в Природо-математическата гимназия и заминава да учи в САЩ. Завършва..

публикувано на 26.04.20 в 10:49

Таня Сандхам: Семейството ми празнува Великден по два пъти

На днешния най-светъл празник в православния календар, ни гостува Таня Сандхам. Тя е от Пазарджик, a от вече 16 години живее в Оксфорд, английският град, известен с един от най-реномираните университети в света. Таня се озовава там не заради..

публикувано на 19.04.20 в 11:50

Как една британско-българска двойка се справя с изолацията по време на пандемията от коронавирус

Цветелина Стефанова е от София и от години живее в Лондонското предградие Сърбитън. Спътникът й в живота е   английски ят джентълмен Джон Уокър. Цветелина е на 64 години, а Джон – на 87. Тя има постоянна работа, грижи се за хора с образователни..

публикувано на 12.04.20 в 11:50
На лайнера Коста Маджика през октомври 2019

Отвориш ли се за света, и той ще се отвори за теб

Дари Мишева живее в Лондон от 9 години. Родена в Ловеч, дълги години е живяла в Дупница, по-малко в Банско и Разлог, а като студентка – във Велико Търново. Учител по български език и история, съосновател и преподавател на българско училище в Лондон...

публикувано на 05.04.20 в 11:50

Гери Аргирова: В света на музиката всички хора са еднакво приети

Гергана Аргирова е пианистка от България, създател на музикална школа в Лондон, където деца и младежи с аутизъм откриват света на музиката. Всъщност, в   London Music Box всякакви хора от всички възрасти се учат да свирят на някакъв музикален..

публикувано на 22.03.20 в 11:50